Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помилуйте квіти

Уже 17-й раз у Холодному Яру стартує акція із захисту первоцвітів
07 березня, 12:37
ФОТО LODA.GOV.UA

Три заїзди, кожен тривалістю тиждень, загалом близько 70 учасників і тисячі квітів, які треба захистити, — такі умови традиційної акції «Первоцвіт», що проходить на території Холодного Яру. У цій місцині у різні часи розгортались важливі історичні події, а ще там є унікальна популяція підсніжника складчастого, занесеного до Червоної книги України. Акція з їх захисту є ініціативою Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Студенти заїжджають під ліс і щодня протягом трьох тижнів ідуть на локації з підсніжниками та охороняють їх, — розповідає Ольга Галушко, аспірантка Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка, співробітниця філіалу «Холодний Яр» заповідника «Чигирин». — Ми зі студентами заїжджаємо 7 березня. Також ми з волонтерами з різних громадських організацій пробули на локації у минулі вихідні, коли там велика відвідуваність. Наше зобов’язання — просвітницька робота і боротьба з браконьєрством. Були люди, що прийшли по квіти з лопатами, — ми пояснили їм, яка відповідальність за такий злочин, і це подіяло».

Доки частина активістів діє у лісі, інші роблять рейди у Черкасах. Коли бачать продаж рідкісних квітів, що карається статтею 88-1 «Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу» Кодексу України про адміністративні правопорушення, викликають поліцію або екоінспекцію.

«За останні роки, зокрема завдяки нашій акції, популяція підсніжників трохи зросла, місцеві менше ходять по первоцвіти, менше їх рвуть. Ми зупинили чимало браконьєрів, — продовжує Ольга Галушко. — Цього року ми поки не фіксували продажу квітів, але боїмося, що перед святом, 7—8 березня, проблема буде».

До речі, закон порушує як продавець, так і покупець первоцвітів. Але, зазначає Ольга Галушко, не вистачає контролюючих органів, щоб боротися з квітковим мародерством, а на громадських засадах за всім не впильнуєш. «Потрібні зміни до законодавства, — наголошує співробітниця «Чигирина». — Штраф 17 гривень — це навіть не смішно. Треба внести зміни до законодавства, щоб збільшити штрафи за зривання рідкісних видів рослин з Червоної книги України. Ми — науковці, співробітники ботсаду імені Гришка — цього домагаємось».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати