Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрійний захист

Податкова потурбується про ринок алкоголю та тютюну
11 лютого, 00:00

Свій відгук на президентські заяви про розквіт корупції позавчора озвучила Державна податкова адміністрація України. Зі слів начальника податкової міліції ДПАУ Віктора Жвалюка, його відомство вбачає основне джерело для додаткових надходжень до скарбниці саме в тій частині української економіки, про яку всі все знають, але називають при цьому тіньовою, або нелегальною. В українській «тіні» приховують від світоча ДПАУ круглі суми. Податківці збираються їх звідти вилучати, очищати та направляти до державного бюджету. Одним із головних полів, на яких вони захищають інтереси бюджету, був і залишається ринок підакцизних товарів. Алкоголь і тютюн стануть об’єктом більш ніж уважного нагляду з боку ДПАУ. А щоб цей нагляд зробити максимально ефективним, податкова має намір наблизитися до об’єкта нагляду й ініціювати введення в Україні акцизних складів.

На думку Михайла Жвалюка, якщо конфiскованi зброю і наркотики зберігають на спеціальних складах, то чому цього не можна зробити і з підакцизними товарами? Товар, який зберігається на акцизних складах, буде стовiдсотковою заставою. Якщо його власник допустить порушення у своїй роботі, закупить неправильну акцизну марку, направить спирт на виробництво підпільної горілки тощо, то вся застава переходить у власність держави і йде на наповнення бюджету. Таким чином податкова позбудеться дуже великої проблеми — пошуку винних і їхнього майна для компенсації втрат і збитків. А головна мета акцизних складів — зробити порушення законодавства економічно невигідним. Голова податкової міліції впевнений: щойно всі зрозуміють, що будь-яке порушення закінчується відчутними економічними втратами, порушень стане набагато менше. А ринок підакцизної продукції вийде на світло. Свого часу, коли подібні акцизні склади вводили в Росії, там так само говорили, що це робиться для легалізації ринку алкогольної продукції. Після введення експерти-податківці коментували: так, збори до бюджету збільшилися. А експерти- виробники та торговці у свою чергу, як і раніше, скаржилися на мільярдні втрати через нелегальну торгівлю. Проте в асоціації «СОВАТ», що об’єднує великих виробників та оптовиків — торговців алкоголем і тютюном, — упевнені, що акцизні склади допоможуть нашому ринку. Є й приклад того, що поле для роботи тут ще величезне. Обсяги виробництва спирту минулого року зменшилися майже на 3 млн. декалітрів, а обсяги виробництва горілки, навпаки, збільшилися майже на стільки ж. І зовнішньоекономічна діяльність тут ні до чого. Більш того, обсяги легального експорту спирту минулого року перевищили 7,7 млн. декалітрів. Загалом роботи для податкової міліції ще багато. А щоб бути до кінця впевненими, що куплений спирт піде саме на виробництво легальної горілки або інших спиртомістких товарів, ДПАУ не заперечувала б проти супроводу власними силами спирту при його транспортуванні. Особливо, якщо вантаж прямує за межі України. У цьому випадку податківці хотіли б бути спокійними, що вантаж пішов за адресою, а не на фальшиву горілку. Але якщо всі зусилля не принесли бажаного результату в потрібних обсягах і незаконну горілку все ж таки виготовили, розлили, обклеїли фальшивими акцизними марками і виставили на прилавки магазинів, то остання надія — на свідомість покупців. На жаль, часто озвучена статистика про те, скільки народу отруїлося, погано діє. ДПАУ лобіюватиме введення нового правила для магазинів, які торгують такою продукцією. Швидше за все, власникам магазинів все-таки доведеться в найближчому майбутньому обладнувати торгові точки спеціальними приладами для перевірки автентичності акцизної марки. Таким чином, кожен зможе побачити, що він купив. Принаймні буде точно видно, чи є справжньою наклеєна марка. Ось такий потрійний захист споживача від фальшивої горілки, а бюджету від підроблених акцизів запроваджуватимуть цього року.

До речі, саме поняття акцизного складу вводить у життя закон 4000-1. Цей документ, який вносить податкові поправки до багатьох законів, передбачив і зберігання підакцизних товарів. Якщо Президент України його підпише, то ДПАУ залишиться тільки розробити Положення про створення та функціонування акцизних складів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати