Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернутися до мирного життя

В Адміністрації Президента підготували для військових методичку з психологічної реабілітації
14 травня, 12:20

«Ти готувався до бою, тепер готуйся повернутися додому» — цитата з робочого зошита «Програма самоуправління для військового». Його підготували в Адміністрації Президента спільно з українськими та американськими психологами. Презентована методика раніше була апробована на учасниках восьми збройних конфліктів різних років та у різних країнах. Перший тираж, 12 тисяч примірників, уже видано, їх разом з макетами брошур отримають обласні держадміністрації, які зобов’язані роздати їх військовослужбовцям. Як зазначають розробники методички, нею можуть користуватися і самі психологи, і родичі військових, щоб разом пройти шлях адаптації до мирного життя.

На сайті голови Комітету ВР з охорони здоров’я Ольги Богомолець викладено макет методички. На останній сторінці є карта реабілітації «Із дому у бій та назад додому». Цей шлях зображено на зразок схеми, як дітям подають на уроці природознавства кругообіг води. Але тут між стрілочками-вказівниками — підготовка у навчальних центрах, відправка в зону бойових дій, участь у бою, доведення «бойового мислення до автопілоту», а потім повернення додому. На цьому етапі розробники радять вчитися знижувати гіперзбудливість, налаштовуватися на дім, трансформувати спогади про бій і вчитися використовувати свій новий рівень мислення у побуті.

Оскільки зараз триває хвиля демобілізації, така психологічна робота вкрай важлива. За даними психіатричної служби Міністерства оборони, за весь час АТО у зв’язку з порушеннями психічної діяльності було проліковано понад п’ять тисяч військовослужбовців, 35% військових комісовано через психічні розлади, понад 800 осіб страждає на посттравматичний розлад. Жахіття війни сняться багатьом навіть після повернення додому, і пережити це легше разом з фахівцями та родиною.

— Я проходив реабілітацію у центральному військовому госпіталі у Києві, — розповів демобілізований боєць 95-ї окремої аеромобільної бригади Олексій Остряниця. — Туди ж до мене приходив психолог на розмови, а потім зателефонували волонтери і запропонували пройти курс психологічної реабілітації. Бо війна, смерті накладають свій відбиток, навіть якщо людина вважає, що все гаразд. Звичайно, не всі розуміють, але робота з психологом — це нормально, це добре для подальшої адаптації у нормальне мирне життя. Я пропонував би усім проходити тестування і трішки позайматися з психологом. Зараз я повернувся на роботу, займаюся родиною. Все добре.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати