Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про непрогнозованість природних явищ

15 листопада, 11:04

Україна потрапила в тридцятку вразливих до стихійних лих країн. Такі смертоносні урагани, як на Філіппінах, нас поки що не чекають, але слід бути готовими до тривалих дощів, як цього вересня, або сильних снігопадів, як цього березня.

За даними щорічного звіту «Глобальний індекс кліматичних ризиків-2014», підготовленого німецькою неурядовою організацією Germanwatch, Україна посіла 23-тє місце серед 181 країни світу за рівнем уразливості до стихійних лих. Очолили список найбільш уразливих країн світу Республіка Гаїті. За нею — Філіппіни і Пакистан. Далі — Мадагаскар, Фіджі та Сербія. Росія — на дев’ятому місці.

До списку лідерів потрапили переважно бідні країни, які розвиваються, оскільки вони найбільше страждали від стихійних лих за останні 20 років. Серед них — Гондурас, М’янма (Бірма), Гаїті, Нікарагуа, Бангладеш, В’єтнам, Філіппіни, Домініканська Республіка, Монголія, Таїланд, Гватемала та інші. При складанні списку враховано цілу низку показників, зокрема кількість жертв стихійних лих у період із 1993-го до 2012 року, а також економічні втрати через природні катастрофи. У звіті йдеться, що 2012 рік особливо запам’ятався кількова потужними погодними стихійними лихами, а саме ураганом «Сенді» у жовтні 2012 року.

Загалом же, згідно з наведеними у звіті даними, жертвами природних катастроф на планеті стали 530 тисяч людей у 15 тисячах випадках природних лих. Загальні економічні втрати становлять 2,5 мільярди доларів.

«День» з’ясував, із чим пов’язана така уразливість України до стихійних лих, і до яких саме.

Олена ДОНІЧ, начальник відділу кліматології Центральної геофізичної лабораторії:

— Останнім часом усе свідчить про те, що Україна вже відчуває на собі процеси глобального потепління. А глобальне потепління, відповідно, має таку тенденцію, як розвиток стихійних явищ. У нас навіть стирається міжсезоння. Тобто сезони — зима, весна, літо, осінь — плавно перетікають один в одного, і вже немає між ними таких чітких меж, як було раніше. Також ми бачимо, що природних стихійних явищ дедалі більшає. У нас бувають сильні вітри, урагани, як, приміром, в Одесі, повені, спека, сильні снігопади, як у березні цього року, сильні дощі, які були у вересні... Найближчі 10—15 років в Україні навряд чи можливі такі природні стихійні лиха, які ми бачимо за кордоном, але згодом, зі збереженням тенденції до зміни клімату, невідомо, які наслідки матимуть нинішні кліматичні зміни. Все це потрібно досліджувати і спостерігати. За останні 20 років середньорічна температура зросла приблизно на один градус — це вагомі кліматичні зміни. Такі явища, як опади — сніг чи дощ, — збільшуються і стають непередбачуваними. Часто їхню кількість просто неможливо спрогнозувати. Наприклад, у вересні в нас були сильні дощі, які перевищили норму в чотири з половиною разу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати