Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Приклад людяності

Дніпропетровські волонтери рятують тварин у зоні АТО
22 січня, 11:28
СВІТЛИНА З СОЦМЕРЕЖІ

Кожного разу, коли вони їдуть до зони АТО і відвозять гуманітарну допомогу, волонтери прагнуть не повертатися з порожніми руками. За їхніми словами, на Донбасі сьогодні багато бездомних тварин. Найчастіше, це кішки і собаки, залишені колишніми господарями в напівзруйнованих садибах.

Як розповіла на прес-конференції волонтер Олена Тимошенко, її родина вже врятувала 25 тварин, яких вивезли із зони бойових дій і передали в добрі руки. «Діти і тварини — це ті, хто страждає в першу чергу. Вони не розуміють, чому їхній світ змінився і чого їх покинули. Ми відвозимо допомогу, а дорогою назад я прагну забрати тварин. Зараз це все складніше робити, ситуація в зоні АТО погіршилася. Чому господарі не вивезли домашніх тварин, не знаю. Я не засуджую їх, просто не розумію. Залиш ковдру, мішок картоплі чи каструлю, візьми собаку — це ж друг», — говорить Олена Тимошенко. Серед урятованих дніпропетровськими волонтерами тварин не лише кішки й собаки — є навіть папуга і черепаха. «Її знайшли в покинутому будинку напівживу і холодну, вона ледь рухалася. Зараз черепаха живе у моєї сестри, з апетитом їсть салат, і гуляє в помешканні», — розповідає Олена.

Одна з найзнаменитіших тварин, вивезених із зони АТО, — лабрадор Ангеліна, на честь якої волонтери навіть назвали свій рух. Ангеліна мешкала з бійцями «Правого сектора» в Пісках під Донецьком, коли її сфотографував кореспондент «Лос-Анжелес Таймс» Сергій Лойко. «Бійці спочатку не хотіли її віддавати — вони говорили, що собака відчуває артобстріли. Напевно, вона додавала родинного тепла, якого так бракує на фронті. Але коли територію, на якій дислокувалися бійці, розбомбили, Ангеліну забрали. Зараз вона живе у мене», — говорить Олена Тимошенко. Для кожної вивезеної тварини вона активно шукає господарів, а прилаштувавши їх — постійно цікавиться подальшою долею.

Скарг на поведінку тварин наразі не надходило, попри те, що вони зазнали нервового стресу через обстріл у зоні бойових дій. Коти і собаки швидко звикають до нових господарів, від’їдаються і веселішають. Бійці, які передавали волонтерам тварин, також постійно цікавляться їхньою долею. Дізнаються, як живуть, наприклад, кіт Правосек і кіт Батон, який поцупив білий батон розміром більше від нього самого. Солдати прохають переслати світлини тваринок, які полюбилися. Зараз дніпропетровські волонтери шукають нових господарів декільком вивезеним із зони бойових дій собакам. Інколи їм доводиться утримувати в себе вдома до десяти тварин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати