Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять свобод для тварин

Щоб їх дотримуватися, громадськість вимагає посилювати відповідальність власників домашніх вихованців
17 лютого, 19:26

Певна частина громадськості стурбована тим, що депутати партії «Слуга народу», які входить у природоохоронний комітет Верховної Ради, лобіюють прийняття законопроектів №2351 та №3796, які узаконюють безхатність домашніх тварин, залишення їх напризволяще, що наразі протирічить українському законодавству та Європейській конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна підписала у 2013 році.

— Практика ловити собак, стерилізувати їх і викидати на вулицю вже  впроваджується в Україні з 2011 року. Через те, що деякі депутати міськрад по-своєму  трактують українське законодавство, приймаються програми регулювання чисельності безпритульних тварин таким чином. Це призвело до того, що у більшості міст України ситуація із бродячими собаками — катастрофічна. Наприклад, у  Миколаєві, звідки я є, непоодинокі випадки, коли собаки нападають на тварин і людей. Про жодне благополуччя не ідеться, коли міська влада викидає тварин на вулицю, — сказала  голова ГО «Центр відповідального ставлення до тварин» Олена КОСЕНЧУК.

Зайве нагадувати, що у цивілізованих країнах проблему безпритульних тварин вирішили завдяки комплексній роботі: робота з власниками — має бути реєстрація, щеплення, чіпізація тварин. Також має бути спільна відповідальність власників та робота місцевих органів влади.

Крім того,  концепція Всесвітньої організації захисту тварин (WSAP) передбачає «П’ять свобод» для тварин, які живуть у людей: свобода від голоду і спраги; від дискомфорту; від болю, травм і хвороб; від страху та стресу; свобода природної поведінки. Українські законодавчі новації мають це враховувати також.

Фахівці додають, що безпритульні тварини стали небезпечними у лісах, парках, заповідниках. Іноді вони стають небезпечнішими за диких тварин.

— Як ветеринар, скажу, що безпритульні тварини є небезпечними з точки зору розповсюдження таких небезпечних хвороб, як лептоспіроз, токсоплазмоз, сказу. Сказ — це надзвичайно велика проблема: кожні дев’ять хвилин у світі від сказу помирає людина, це близько 60 тисяч осіб за рік. Більшість з цих людей — діти. Щороку  на планеті в людей виникає щонайменше п’ять нових хвороб. 75% з них має тваринне походження. Європейська конвенція дозволяє утримання тварин в притулках — так роблять у всіх країнах. Але в Україні набагато менше людей, які бажають забрати з притулку тварину, ніж самих тварин. Причина — безвідповідальне ставлення людей, — сказав епідеміолог, представник Мінекономіки Дмитро МОРОЗ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати