Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Росія хоче «переграти» історію розпаду СРСР»

Семен НОВОПРУДСЬКИЙ — про ініціативу російського громадянина щодо визнання розпуску Союзу неконституційним
04 квітня, 11:48

Схоже, Росія почала вести війну з Україною на всіх фронтах. У тому числі, і на юридичному. Наступного вівторка, 8 квітня, Верховний суд Росії розгляне заяву про визнання розпуску СРСР неконституційним. Заявник (позивач) — якийсь Третяков Дмитро Миколайович. Відповідач — уряд РФ. Позивач домагається від влади відповіді ще з початку цього року. Як сказано на сайті Верховного суду, заяву передано судді 9 січня. Наступного вівторка пройдуть перші слухання.

Можливо, це казус, що якийсь громадянин вирішив вимагати визнати незаконним розпад Союзу. Але, мабуть, це вписується до спланованої кампанії російської влади щодо визнання нелегітимності виходу колишніх радянських республік з Союзу? Адже 12 березня  президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з колишнім главою Меджлісу Мустафою Джемілєвим заявив про те, що Україна незаконно вийшла зі складу СРСР.

«День» попрохав прокоментувати подачу такої заяви незалежного журналіста Семена НОВОПРУДСЬКОГО (Москва):

— Якби цей позов було подано півроку тому, то здавався б чудасією якогось заполітизованого фрика. А зараз до такого позову доводиться ставитися, на жаль, серйозніше. Росія в своїй зовнішній політиці починає виходити з логіки, що за останніх 23 роки не було її власної історії. Деякі російські журналісти писали з цього приводу: зараз ми всі існуємо всередині головного мозку однієї людини. Те, що відбувається — це, перш за все, трансляція уявлення про світ такий, який йому хочеться (президентові РФ Володимирові Путіну — Ред.).

Дуже важливо буде подивитися, як цей позов висвітлюватимуть у російських ЗМІ і чим це закінчиться. Проте ця заява, як зараз модно говорити, перебуває в тренді. При цьому, абсолютно незрозуміло: чи буде Росія пропонувати світу якийсь конструктивний варіант свого бачення світу. Зрозуміло, що повністю повернути собі контроль над усім пострадянським простором не вдасться жодними військовими операціями.

З іншого боку, цей курс — досить короткий спосіб до радикалізації розпаду пострадянського простору, який до цього тлів.

Цей позов показує, що зараз Росія живе в конструкті, який звів до нуля те, що було в свідомості російської влади, а не в цілому в світі, те що було за останніх 23 роки історії на пострадянському просторі. Що буде на цьому місці — неясно. Зараз ми перебуваємо в руїнах одного уявлення про світ, яке було в російської влади, і за відсутності іншого.

Те, як у Росії суди приймають ухвали —  абсолютно непередбачувано. Потрібно знати підоснову того, що це за позов, і для чого він з’явився. Навряд чи це просто ініціатива окремого громадянина чи це ініціатива взагалі громадянина. Будь-яка ухвала за цим позовом, навіть негативна, не зменшує його більшої значущості, ніж це було б ще пару місяців тому.

Зараз Путін вважає приблизно так само, як автор цього позову. Зараз це — політичний мейнстрим для зовнішньої і внутрішньої політики. Незалежно від результату, цей позов показує, що Росія хоче переграти історію розпаду СРСР. Хоч би для себе, в своїй свідомості і подальших політичних діях показати, що розпаду СРСР не сталося.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати