Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скарг менше, проблеми лишаються

09 серпня, 00:00

У зв’язку з фактами тиску на засоби масової інформації та журналістів Національна спілка журналістів України протягом серпня- жовтня пропонує Генеральній прокуратурі та Міністерству внутрішніх справ України проаналізувати всі випадки різних форм тиску на ЗМІ та журналістів — фізичних, моральних та матеріальних. А у листопаді-грудні обговорити результати цього аналізу на колегіях Генпрокуратури та МВС за участю представників НСЖУ. З таких пропозицій у вівторок розпочав прес-конференцію «Свобода слова в Україні сьогодні: нові іспити» голова НСЖУ Ігор Лубченко. Адже, за його словами, ситуація у медіа-сфері так і не покращилася. Редактори як носили шпальти на перевірку до адміністрацій різного рівня, так і носять, редакторів ЗМІ як звільняли незаконно, так і звільняють. А після парламентських виборів, коли обласні адміністрації очолили представники одних політичних сил, а районних рад — інші, становище ще більше ускладнилося.

Проте, за словами Тетяни Корнякової, заступника Генерального прокурора України, за статистикою за 2005 і поточний період 2006 року, кількість звернень до правоохоронних органів з боку журналістів з приводу порушення їхніх прав при виконанні професійних обов’язків значно зменшилася у порівнянні з 2003— 2004 роками. Також за цей період не скоєно жодного вбивства представника ЗМІ. Як говорить виконуючий обов’язки начальника головного слідчого управління Генеральної прокуратури Андрій Хочунський, цього року в органах прокуратури було зафіксовано шість кримінальних справ, що стосуються злочинів проти журналістів: дві з них направлено до суду, три перебуває у провадженні, одна — призупинена. У провадженні ж органів МВС за цей час перебувало вісімнадцять кримінальних справ (грабунки, крадіжки, хуліганство тощо): лише п’ять iз них — розкрито.

Відповідно до наказу Генерального прокурора, будь-яке звернення представників мас- медіа до прокуратури районного, міського чи обласного рівня одразу ставиться на контроль в Генеральній прокуратурі. Але не всі поспішають подавати скарги. Як говорить головний редактор газети «Столичні новини» Володимир Кацман, зараз люди або організації навчилися використовувати юридичні важелі для того, щоб розправлятися зі ЗМІ. «Сьогодні вже не обов’язково бити палицями по голові, як били мене, — говорить Кацман. — Сьогодні через рішення виконавчої служби за два тижні можна арештувати журналістське майно, рахунки газети, навіть ваше особисте майно».

Тож з огляду на таку ситуацію Спілка журналістів України відкриває на своєму сайті сторінку «Наступ на свободу слова. Хроніка злочинів та реакція влади», де закликає ЗМІ, громадські організації та правоохоронні органи повідомляти про всі випадки конфліктів між пресою та владою. Також розпочинає діяти «гаряча лінія» НСЖУ за телефоном (044) 235-08-52, куди може зателефонувати кожен журналіст і поскаржитися на утиски своїх професійних прав.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати