Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні уряд вирішить, що робити з «Чорноморнафтогазом»

Експерт: Якщо все-таки наважаться відчужувати його майно, це стане першим кроком до приватизації компанії
15 січня, 12:54
ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Сьогодні Кабінет Міністрів України розгляне питання відчуження майна державної  газодобувної компанії  «Чорноморнафтогаз». Про це сказано в порядку денному засідання уряду, оприлюдненому на веб-сайті Кабміну. Також міністри розглянуть законопроект про внесення змін до переліку об’єктів держвласності, що не підлягають приватизації. До речі,  зараз цей перелік включає й  згадану вище компанію. Доповідачем в обох питаннях буде міністр енергетики й вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Нагадаємо, що «Чорноморнафтогаз» — одна з держкомпаній, що найуспішніше розвиваються в газовому секторі.  За підсумками року, вона демонструє 40% зростання обсягів газодобування.  Крім того, саме ця держкомпанія освоює український шельф Чорного й Азовського морів. Підприємство також добуває вуглеводні на родовищах, розташованих у Криму, експлуатує розташовані на півострові Глебівське ПСГ і магістральні газопроводи. Компанія має в своєму розпорядженні найпотужніший у Чорному морі буровий флот, що включає чотири СПБУ (дві з них — п’ятого покоління: «Петро Годованець» і «Незалежність»). Програма розвитку компанії передбачає освоєння до 2015 року семи нових родовищ і дооблаштування двох діючих, що дозволить вивести річний видобуток природного газу компанією на рівень 3 мільярдів кубічних метрів на рік.

Чим можуть обернутися ініціативи КМУ для  компанії,  що  розробляє одні з найбільш ласих газових  запасів? Про це «День»  запитав президента Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра ТОДІЙЧУКА:

— Це великий об’єкт держвласності,  й  перед відчуженням якихось  його активів слід чітко прорахувати й побачити,  яких результатів можна досягти при тому чи іншому способі господарювання. Громадськість має отримати відповідний бізнес-план або розрахунки, але їх немає. І лише потім,  якщо  ці розрахунки підтвердять  доцільність  приватизації цього об’єкта, має  бути організовано тендер і озвучено умови  господарювання. Має бути  прозорість. Те, що рішення ухвалюються під ковдрою, призводить,  як правило, до великих помилок. Ми вже це проходили. Через це вже втратили нафтову галузь: держава майже не управляє ні заводами, ні нифтотранспортними системами. Те саме можна сказати й про компанії,  що ведуть геологічну розробку. Тому наважуватися на відчуження таких активів без надання обгрунтувань таких кроків і відкритого обговорення їх з громадськістю КМУ не варто. Чому? Тому що відчуження активів  «Чорноморнафтогазу» — це, по суті, перший крок для підготовки його до приватизації.  І якщо  це станеться кулуарно, влада має нести за це відповідальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати