Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спортивний бойкот?

Якщо до старту зимової Параолімпіади у Сочі російські війська все ще будуть у Криму, наші спортсмени відмовляться від боротьби за медалі
05 березня, 12:41

Черговим бойкотом може обернутися для Росії її агресивна поведінка щодо України. Із 7 по 16 березня у Сочі має відбутися зимова Параолімпіада-2014. Частина команд, як українських, так і зарубіжних, уже знаходиться в олімпійському селищі. Але не всі визначилися, чи брати участь у змаганнях через непросту ситуацію у Криму. Від участі в офіційному відкритті Ігор відмовилися делегації США та Великобританії. Вагаються, чи їхати у Сочі, спортсмени Норвегії. Президент НОК Норвегії Борре Рогнлієн заявив, що «Кримський півострів прилягає до Чорного моря. Сочі теж на узбережжі Чорного моря. На даний момент ми отримали від служби безпеки і МЗС повідомлення, що обстановка в Сочі така ж, як і під час Олімпійських ігор. Проте нас турбує можливість ускладнення ситуації в Криму. Ми повинні стежити за цим».

У понеділок участю України в Іграх у Сочі перейнявся наш Параолімпійський комітет. До речі, наша збірна приїхала в олімпійське селище однією з перших команд, ще 1 березня. Однак після рішення Державної думи Росії про дозвіл на введення російських військ на територію України у Києві відбулося засідання Ради параолімпійського комітету, де розглядали питання про формат участі або неучасті національної параолімпійської збірної у ХІ зимових Іграх. Експерти вирішили, якщо до старту Ігор агресія з боку Росії не припиниться, а її війська лишатимуться на території Криму, Україна відмовиться від участі в Параолімпіаді.

«Усі ми глибоко обурені вторгненням у нашу країну російських інтервентів, які під неправдивими приводами так званого «захисту громадян», що розмовляють російською, окупували частину нашої держави — Автономну Республіку Крим, — повідомляє прес-служба Національного параолімпійського комітету. — Національна параолімпійська збірна команда представлена десятьма регіонами України, до її складу увійшли спортсмени, багато з яких розмовляють російською мовою та вважають її рідною. У багатьох членів національної команди України чимало друзів та рідних росіян. Однак цинічний напад російських військ на територію України свідчить, що Росія як господар Параолімпіади не готова проводити Параолімпійські ігри!»

Міжнародні лідери параолімпійського руху також дорікають, що своїми діями Росія порушує так зване олімпійське перемир’я, на час якого будь-які бойові дії повинні припиняти. З іншого боку, шкода спортсменів, які чекали і готувалися до зимових Ігор у Сочі. Для них це шанс ще раз довести усім, що вони сильні і здатні долати будь-які труднощі. Але, напевно, не за таку ціну медалей стояв на Майдані їхній колега Дмитро Максимов. 20-річний юнак, бронзовий та срібний призер з дзюдо Дефлімпійських ігор 2013 року, на жаль, сьогодні належить до Небесної Сотні. Загинув 18 лютого, від вибуху гранати йому відірвало руку, а через значну втрату крові хлопець не мав шансів вижити. Тому зараз спортсмени мають вирішити, чи є у них моральне право на участь в іграх за таких обставин. Хоча шанс все ще лишається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати