Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа «дніпропетровських терористів» піде новим колом?

Родичі й адвокати одного з підсудних вимагають дорозслідування
30 вересня, 12:24

Родичі і адвокати підсудного Віктора Сукачова провели пікет біля будівлі Дніпропетровського обласного апеляційного суду, де судді вирішували подальшу долю резонансного процесу.

Суд над «дніпропетровським терористами» розпочався майже два роки тому, але його перспективи виглядають туманно. Напровесні цього року представники державного звинувачення відмовилися від своїх претензій до двох із чотирьох підсудних — Дмитра Реви та Льва Просвірніна, яких підозрювали в співучасті при підготовці терактів.  Судді випустили їх на свободу, і ця обставина, вочевидь, надихнула основного підозрюваного В.Сукачова. Тим паче, що під час суду він наполегливо відмовився визнавати свою провину, заявляючи про упередженість досудового слідства, яке проводилося працівниками СБУ. «Ми розраховували на те, що наш пікет біля стін апеляційного суду та аргументи Віктора, які, до речі, йому не дали навести, подіють, і справу буде відправлено на дослідування. Дослідування — це катастрофа для тих, хто цю справу фабрикував. Якби справа пішла на дослідування, якби до справи було підключено не дніпропетровську слідчу групу, ми б стали свідками багатьох шокуючих повідомлень про методи, за допомогою яких ця справа фальсифікувалася», — заявив на прес-конференції батько підсудного — Валерій Сукачов. Дружина політолога Ірина також сподівається на те, що кримінальну справу за нової влади буде розслідувано об’єктивно.

Як повідомив журналістів адвокат В.Сукачова — Віталій Коновалов, обласним апеляційним судом було розглянуто скаргу на постанову Індустріального суду, в якій містилося прохання скерувати справу на новий розгляд. Апеляційний суд Дніпропетровської області задовольнив цю скаргу. «У мене немає жодних сумнівів, що стосуються невинності Сукачова і Федоряка, — сказав адвокат. — Матеріали справи повністю суперечать один одному, докази не доводять провину підсудних, всі звинувачення ґрунтуються виключно на первинних свідченнях, отриманих слідством від В.Федоряка, який надалі відмовився від своїх свідчень». Захисник вважає, що матеріали кримінальної справи, говорять про невинність В.Сукачова. Інший захисник — Олександр Шишкін упевнений, що суд першої інстанції не може вирішити всі суперечності, які з’ясувалися в ході процесу, тому справу слід відправити не до суду першої інстанції, а відразу на дослідування. Я вважаю, що нам удалося переконати суд у потребі усунути недоліки, про які ми заявляємо з січня 2013 року», — говорить він. Адвокат повідомив, що, суд виніс визначення про потребу перевірки свідчень іншого підсудного — Віталія Федоряка. За його словами, кримінальна справа щодо так званих «дніпропетровських терористів» продовжує зростати в обсязі. Якщо до моменту передачі до Індустріального райсуду Дніпропетровська вона нараховувала 77 томів, то зараз — 91 том. У них детально розписано обставини підготовки та здійснення терактів у Дніпропетровську, Запоріжжі та Харкові. Нагадаємо, від останнього з них — серії вибухів, здійснених 27 квітня 2012 року в центрі Дніпропетровська, постраждали три десятки городян, які дістали рани і каліцтва. Підозрюваних у злочині — чотирьох місцевих мешканців — затримали місяць потому, про що на прес-конференції в Дніпропетровську повідомили тодішні голова СБУ І.Калінін, глава МВС В.Захарченко і Генпрокурор України В.Пшонка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати