Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Світлини драматично напружені й пасторально чисті»

Фотовиставка «Дня»-2015 у Львові триває!
22 червня, 19:09
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Незабаром мине місяць, як фотовиставка найкращих робіт завітала до Львова. Але повертатись додому вона не поспішає: потік відвідувачів не припиняється, тож експозиція ще продовжує своє перебування у стінах «Львівської політехніки». Гості й далі записують свої думки у книзі відгуків, обирають найкраще фото і діляться з «Днем» своїми емоціями від побаченого.

«ШЛЯХ ДО ГАРМОНІЇ, ДО СВОГО «Я», А ОТЖЕ — ДО СВОБОДИ»

Ярослав МЕЛЬНИК, керівник прес-служби НУ «ЛП»:

— Фотовиставка газети «День», яка триває у стінах «Львівської політехніки», — це віконце в душу, духовний світ людини, який не байдужий до всього, що ми зустрічаємо на життєвій дорозі. Власне, споглядаючи представлені чудові світлини, ми відчуваємо внутрішнє тепло від задоволення, радості, захоплення, співпереживання і, зрештою, потрясіння. Ще стародавні філософи вбачали у мистецтві неабиякий піднесений і благотворний для людини сенс і дали йому назву — катарсис, тобто очищення. Таке потрясіння пережив, коли побачив одну світлину на цій виставці. Проста за композицією та приглушеною колористикою, вона зафіксувала жахливу і невідворотну мить смерті. Стоять необстругані, збиті нашвидкуруч домовини, в яких лежать загиблі воїни АТО. Дошка на одній із них відірвалася, звідки виглядає солдатський «берець», ніби боєць все ще намагається вирватися із цупких лабетів смерті... Переживаєш саме це почуття потрясіння та очищення, вдивляючись у численні світлини, представлені на виставці. Світлини світлі й печальні, парадоксальні й прості, драматично напружені й пасторально чисті. В них висока естетика набуває глибинного змісту.

Естетичне сприйняття супроводжує нас всюди і завжди. Це — і наше побутове життя, і ареал професійних інтересів та захоплень, і сфера взаємин між людьми, і царина почуттів та емоцій, і навколишня природа. Навіть у науці, в її найабстрактніших формах ми знаходимо свій ідеал прекрасного. Невипадково Альберт Ейнштейн колись мудро зауважив, що закони природи, симетрія та гармонія природи, мистецькі чинники здійснюють на нього надзвичайно потужний вплив під час наукового пошуку. Мистецтво — це завжди шлях до внутрішньої непоборності людини, шлях до гармонії, до свого «Я», а отже — до свободи. Виставка «Дня» у «Львівській політехніці» цілком підтверджує цю тезу.

«ПРОЕКТ ПРИМУШУЄ ЗУПИНИТИСЯ Й ЗІТКНУТИСЯ З РЕАЛЬНІСТЮ, ЯК ВОНА Є»

Ганна ШЕВЧЕНКО, студентка Національного університету «Львівська політехніка»:

— До кожного фото з експозиції, на мою думку, був би доречним напис: «Зупинись і оговтайся, цінуй сьогодні, бо завтра воно буде вчора!». Без фотошопу й виставляння світла, без добирання моделей і декору — вони справжні! Світлини виглядають настільки живими, реальними, що ти їм віриш і сприймаєш усе, що на них зображено, всім єством. Часто подібні моменти і сам десь споглядаєш, але чи не дуже уважний, щоб їх досконально оцінити, чи немає під рукою камери. Тому — як чудово, що є люди, в яких око налаштоване бачити такі сюжети і камера — завжди під рукою. Це дуже цінний проект, ба більше — він необхідний, бо примушує (хочеш ти того чи ні), зупинитися й зіткнутися з реальністю, як вона є. Хотілося б, щоб таких у нашій країні було більше. Адже тут на фото здебільшого пересічні люди, тож можна уявити героєм однієї зі світлин себе, чи, скажімо, свого сусіда, чи когось із близьких, рідних.

Особливо загострилося у мене відчуття власної присутності, коли дійшла до фото з війни. Я ж бачу їх і розумію, що от так «вийшов з Іловайська» (на виставці це фото — «Вихід із Дебальцевого») і один мій знайомий хлопець, у котрого очі світилися небом, а додому він повернувся зацинкованим. Або ж фото, на якому священик цілує ноги військовим — тут мені аж закричати захотілось, бо саме настільки ми повинні їх цінувати, і цілувати після повернення, і берегти, бо вони — наш щоденний захист і наш сон у теплих домівках із цілим, незруйнованим дахом.

Команда газети «День» — великі молодці, адже упорядкування такої величезної кількості фотофактів, зведення їх в одну логічну послідовність вимагає неабиякої витримки, а головне — велике їм спасибі за бажання втілювати таку важливу ідею в життя і показувати це всій нашій країні.

Нагадуємо, фотовиставка «День»-2015 відкрита у головному корпусі НУ «Львівська політехніка» за адресою: вул. С. Бандери, 12, з 9.00 до 17.00, вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати