Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Символічне повернення

Тернополяни відновили парафіяльний костел, знищений 1954 року, у мініатюрі
12 вересня, 10:48
ДОВОЄННЕ ФОТО ПАРАФІЯЛЬНОГО КОСТЕЛУ МАТЕРІ БОЖОЇ НЕУСТАННОЇ ПОМОЧІ

Бронзовий макет парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі постав у Тернополі навпроти ЦУМу, що на фундаменті святині, знищеної радянською владою в 1954 році. Його вага майже 70 кілограмів, а зменшений у сотню разів. Відлили макет у Львові за проектом Володимира Кріси, який ще раніше зробив його з паперу. Також над ним працювали скульптор Дмитро Мулярчук і архітектор Борис Солонін. Встановили на гранітному п’єдесталі.

Тернополяни давно мріяли, щоби пам’ятка духовності і культури, яка була окрасою міста, повернулася. Чотири роки тому задля популяризації її історії, інформаційної підтримки  проекту 3D-макету храму і навіть реального відновлення святині створили відкриту групу «Повернемо Тернополю парафіяльний костел». Костел Матері Божої Неустанної Помочі був збудований 1908 року за проектом архітектора Теодора Маріана Тальовского. Висота вежі сягала майже 70 метрів. Ідейний натхненник, краєзнавець Тарас Циклиняк розповів: «На будові щоденно працювали 30 мулярів, 15 каменярів, 6 теслярів, 50 помічників і 25 дівчат. Завдяки цій праці була створена споруда з хрестами — 69 метрів, з вежі якої було видно околиці на 30 кілометрів». Під час урочистого відкриття бронзового макета тернополяни могли також оглянути старі світлини, на яких височів костел. Жителька Ірина Максимів згадувала: «Не знаходжу слів, щоб описати цю красу. Які там були меблі в середині костелу, лавки були з дорогого червоного дерева, а органи які там були! Як орган в костелі грав, то на пів-Тернополя чути було. Яка рука піднялася знищити таку споруду?» Також пані Ірина розповіла, що під час того, як костел руйнували, маса людей різного віку молилися на вулиці навколішки.

Подарунок місту був зроблений за сприяння Тернопільської міськради і меценатів. Найбільше до цього долучилися родини Дігаїв і Маслівців. «Для нас історія і відновлення історичної пам’яті — однозначно пріоритет тому, що, лише повернувши пам’ять, ми зможемо сформувати, виховати жителів міста, які його любитимуть», — наголосив заступник міського голови Леонід Бицюра. Він додав, що ініціатива матиме продовження і макети інших втрачених об’єктів культурної спадщини Тернополя буде встановлено на вулицях міста. Зокрема, ратушу і синагогу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати