Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тендери зірвано, ліків немає

Міжнародний фонд закуповує медпрепарати проти туберкульозу на 460 тисяч доларів. Це частково покращить ситуацію в Україні, але...
18 грудня, 11:17

Цього року у країні зірвано закупівлі препаратів для лікування стійкої до антибіотиків форми туберкульозу, повідомляють активісти пацієнтських організацій. Також «Ізоніазид», основний препарат для лікування захворювання, досі не придбали. При цьому Україна на другому місці в Європі за кількістю пацієнтів з туберкульозом, стійким до лікування. Тож ситуація з медикаментами може спровокувати ще більше поширення хвороби.

Потребу в препаратах хочуть задовольнити через додаткову закупівлю ліків Глобальним фондом з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні. Сума гранту від організації — 460 тисяч доларів, ліки мають надійти до пацієнтів у січні-лютому наступного року. Активісти сподіваються, що 2015 року державні тендери проведуть вчасно і з березня Україна зможе надавати препарати пацієнтам.

«Глобальний фонд закуповує препарати для своєї програми, яка почнеться у січні і триватиме три роки, — говорить представник Всесвітньої організації охорони здоров’я Андрій Славуцький. — Зазвичай фонд займається тільки новими випадками захворювання на туберкульоз, стійкий до лікування, інше — коштом держави. Через проблеми з тендерами МОЗ попросив Глобальний фонд придбати препарати для різних пацієнтів, і організація погодилась».

За словами Андрія Славуцького, у більшості регіонів України є резерви препаратів лише на один-два місяці. Лікування туберкульозу не можна переривати чи проводити частково — це провокує стійкість хвороби до медикаментів. Тому проблему із закупівлею препаратів необхідно вирішити заздалегідь.

Спільнота очікує від МОЗу радикальних реформ у системі державних закупівель і у структурі надання допомоги пацієнтам. Зокрема, Андрій Славуцький вважає, що хворих на туберкульоз варто лікувати амбулаторно, без госпіталізації. «Зараз амбулаторне лікування туберкульозу є тільки в окремих областях України. ВООЗ сприяє поширенню цього досвіду, — зауважує Андрій Славуцький. — З новими методами діагностики, які застосовують в Україні, можливо скоротити період заразності таких пацієнтів до двох-трьох тижнів і лікувати їх удома. Сьогодні з хворих на туберкульоз роблять інвалідів. Людей госпіталізують, вони втрачають роботу і живуть у сподіванні на соціальні виплати».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати