Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це лише початок»

На відродження Качанівки вже зібрано орієнтовно 400 тисяч гривень
25 квітня, 11:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Створення на початку березня благодійної організації, яка сприяє розбудові, реконструкції, музеєфікації та розвитку Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», цілком слушно вважають новою сторінкою в історії унікальної пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Нагадаємо, «Качанівка» — один із найвідоміших свого часу культурно-мистецьких осередків та яскравий взірець садибної архітектури. Парк розкинувся на березі річки Смош в Ічнянському районі Чернігівщини. Сьогодні його площа становить 600 гектарів, з яких 116 займають ставки.

На початку лютого 2018 року з ініціативи голови Чернігівської ОДА Валерія КУЛІЧА та депутата Чернігівської облради Віктора КИЯНОВСЬКОГО в Качанівці зібралося близько трьох десятків небайдужих підприємців, які відгукнулися на заклик об’єднати свої зусилля у справі реставрації та розвитку заповідника як важливого національного культурно-мистецького центру. Тоді ж було ухвалено рішення про створення благодійної організації «Фонд відродження Качанівки» («День» № 25 від 13 лютого ц. р.). На першому етапі засновники визначили коло потенційних спонсорів і донорів. На другому — створили органи управління. Вирішили: контролюючі функції здійснюватиме наглядова рада, яку очолив голова ОДА Валерій Куліч. Головою правління (виконавчим органом організації) обрали Віктора Кияновського.

На початку березня 50 тисяч гривень, пожертвувані відомим благодійником, стали першим грошовим внеском на рахунку новоствореного фонду. Вже через півтора місяці на благодійному рахунку — кругленька сума, майже 400 тисяч гривень. За словами Віктора Кияновського, гроші перераховують трудові колективи, пенсіонери, підприємці — всі, кому не байдужа доля Качанівки.

Звичайно, це лише початок, який все-таки в недалекому майбутньому допоможе втілити в життя масштабні проекти з відновлення збережених дотепер 22 (двадцяти двох) пам’яток архітектури і садово-паркового мистецтва Національного історико-культурного заповідника «Качанівка». З огляду на це, засновники та учасники фонду звертаються з проханням до всіх жителів Чернігівщини долучитися до діяльності фонду.

«Майбутні покоління мають побачити всю красу і велич Качанівки, яка з кожним роком стає дедалі популярнішим місцем для туристів з України і не тільки. Значно більше людей нині збирає і літературно-мистецьке свято «Качанівські музи». Ми будемо налаштовувати зв’язки з українською діаспорою за кордоном і розширювати коло однодумців», — зазначає Віктор Кияновський.

До речі, історії та сучасності Качанівки присвячено окремий матеріал в останньому випуску журналу «Маршрут №1» — «Прилуки» (придбати його можна в магазині на сайті «Дня»  або за телефоном відділу реалізації: (044) 303 96 23.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати