Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це не «українська криза», а глобальна»

Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій на зустрічі у Львові розповів про актуальні завдання організації
06 квітня, 19:04

Днями у стінах Національного університету «Львівська політехніка» президентові Світового Конгресу Українців (СКУ) вручили диплом доктора Honoris Causa. Кількома місяцями раніше з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «ЛП» це рішення винесли на розгляд і одноголосно ухвалили на засіданні вченої ради університету.

«Цю честь я сприймаю як високу оцінку діяльності очолюваного мною СКУ в міжнародній координації українських громад за межами України, що вже майже 50 років представляє інтереси понад 20-мільйонної української діаспори на міжнародному рівні включно з ООН. Пріоритетом для української діаспори була, є і завжди буде суверенна та територіально цілісна Україна», — зауважив під час зустрічі з львівською громадськістю Євген Чолій. «Чому саме тут, у Львівській політехніці? Бо ми маємо досвід унікальної ефективної співпраці з СКУ. Адже наш університет — єдиний в Україні ВНЗ, який співпрацював з СКУ і у несприйнятливий з точки зору політичної ситуації час», — розповіла директор МІОКу Ірина Ключковська.

На зустрічі йшлося про проекти СКУ, його діяльність щодо лобіювання інтересів України у світовій спільноті, розвіяний Майданом міф непоборності РФ і її газовий шантаж Європи, судові розправи над нашими політичними в’язнями...

«Сьогодні, коли Україна мужньо протистоїть російській збройній агресії, дії світової української діаспори спрямовані на підтримку України та українського народу. Від імені усієї світової діаспори хочу запевнити, що ваш теперішній великий біль є нашим спільним болем... Відвідуючи разом з делегацією СКУ поранених українських воїнів у Головному військово-клінічному госпіталі в Києві, я побачив у коридорі двох молодих хлопців. Вони були, наче близнюки. І щось мені здалося незвичайним. Придивившись, зрозумів, що у одного молодого воїна не було правої ноги, у другого — лівої. Я ніколи не забуду трагічні людські історії, з якими зустрівся під час подорожей Україною», — поділився Євген Чолій.

Наразі основним завданням СКУ є переконати світове товариство, що події на сході України не є виключно українською кризою, а кризою світового масштабу, і треба робити все, аби світ усвідомив глобальну загрозу від російської агресії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати