Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це потреба часу»

У Дніпропетровську з’явиться пам’ятник Героям Небесної Сотні
19 травня, 12:39

Дніпропетровські активісти Євромайдану пропонують встановити в центрі міста пам’ятний знак Героям Небесної Сотні. «Оскільки Дніпропетровськ брав дуже активну участь у майдановском русі й перший загиблий герой Майдану Сергій Нігоян був з Дніпропетровської області, зрозуміло, що пам’ятний знак у центрі такого індустріального гіганта, як Дніпропетровськ, — це потреба часу», — сказала на прес-конференції відомий волонтер Людмила Кострюкова.  У зв’язку з цим майданівці підготували колективне звернення від представників громадських організацій до управління культури Дніпропетровської міськради з проханням розглянути цю ініціативу. Після цього в мерії відбулася художня нарада, де представники культури підтримали пропозицію активістів. «Навіть у центрі Відня вже встановлено пам’ятний знак Героям Небесної Сотні, тому такий знак неодмінно має бути й у нас», — зазначила Л.Кострюкова.

За словами начальника управління культури та мистецтв Дніпропетровської міськради Євгена Хорошилова, зараз уже підготовлено положення про конкурс і пакет документів, який учасники конкурсу мають представити на розгляд конкурсної комісії. Переможець отримає всесторонню підтримку міської влади в реалізації проекту. «Де буде встановлено пам’ятний знак і який він матиме вигляд — поки відкриті питання. Фахівці у сфері монументального мистецтва в цілому зійшлися в тому, що рішення має бути  комплексним. Уже надійшли пропозиції встановити знак на Фестивальному причалі, але до нього було багато зауважень, тому ми чекаємо проекти пам’ятного знаку, що будуть вписані в ландшафт», — сказав начальник управління.

Серед інших пропозицій, які підтримують самі активісти, — спорудження пам’ятного знаку в Парку живих і мертвих, від якого починається проспект Сергія Нігояна. Є й дуже оригінальний проект, розроблений молодими архітекторами, —  круглий басейн на площі Героїв Майдану. На його дні пропонується відобразити Небесну Сотню, а поверхня води відображатиме небо й хмари. Як повідомив Є.Хорошилов, на підготовку конкурсних пропозицій відводиться місяць. І якщо все буде так, як заплановано, то пам’ятний знак мають встановити до дня міста — в середині вересня цього року.

Визначити вартість проекту ні активісти, ні влада  поки не беруться. «Передбачається, що пам’ятний знак буде встановлено на кошти волонтерів і благодійників, але якщо достатня сума зібрана не буде, то ми розглянемо питання про  виділення бюджетних коштів», — сказав начальник управління культури та мистецтв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати