Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Учні роблять відкриття завдяки «Дню»

Працівники та читачі бібліотек Локачинського району на Волині — про нові книжки від головного редактора нашого видання
24 лютого, 12:18
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Директор Локачинської централізованої бібліотечної системи Людмила Мариняк такому подарунку від головного редактора газети «День» Лариси Івшиної відверто радіє. Реалії нині такі, що виділених коштів на районну, так би мовити, культуру ледь вистачає лише на заробітну плату та комунальні послуги. А люди читали і хочуть читати книжки розумні та якісні. Тому в грудні минулого року у районній бібліотеці для дорослих відбулася презентація книжок із Бібліотеки газети «День»: видання «Україна Іncognita» ТОП-25», «Апокрифів» Клари Гудзик і фотоальбому «Люди Майдану». Втім, тоді ж читачі та бібліотечні працівники говорили й про те, що книжок, котрі, як видання «Дня», формують відчуття патріотизму й національної самосвідомості, навіть у районній бібліотеці ще мало.

Час нині, каже Людмила Мариняк, настав такий, що власну історію хочуть пізнати дедалі більше людей. І з великою приємністю невдовзі районна бібліотека отримувала посилку від «Дня»: у ній і були книжки, які надіслала землякам головний редактор видання Лариса Івшина, для якої містечко Локачі є малою батьківщиною... Бо ж коли вийшов текст про презентацію видань «Дня» у Локачинській районній бібліотеці та місцевій гімназії, то Лариса Івшина пригадувала часи, коли і для неї, її ровесників районна книгозбірня, шкільна бібліотека були справжнім віконцем у великий світ, світ пізнання себе, своєї ідентичності, свого українства.

«Розумний попередник не повинен розминутися з розумним сучасником» — ці слова Лариси Івшиної тепер дуже люблять повторювати в Локачах, бо отримані книжки вже пішли, як кажуть, «у люди». Головне, каже Людмила Мариняк, що їх читають, обговорюють, про що може розказати кожен із сільських бібліотекарів, які також отримали ці видання. Завідувач бібліотеки-філіалу в селі Губин Алла Каліщук каже, що завжди старається якщо не прочитати, то таки детально переглянути нові надходження, аби знати, що і кому рекомендувати. Їхній філіал отримав з району видання «Україна Incognita. ТОП-25», яке переглянула і відкрила для себе багато нового, дала почитати сину й доньці, які здобувають освіту в Польщі. Але ж вони є громадянами України! Історія її, така часто болюча, але часто і переможна, це те, що потрібно нині молодим, аби не загубитися у світі. А як цікаво було, розповідає Алла Каліщук, спостерігати за старшокласниками Губинської школи, коли вони принесли у бібліотеку підручник з історії і звіряли написане в ньому з книжкою, виданою «Днем»! Вони робили справжні відкриття, бо ж нинішні підручники, навіть з історії України, написані, кажуть і діти, людьми, дуже далекими від цієї історії, розуміння місця України у світі, написані мовою академічною, нецікаві вкрай.

Певною несподіванкою для бібліотечних працівників стало те, що читачі почали активно брати «Апокрифи» Клари Гудзик. Теми цієї книжки нині наче й не дуже популярні, люди ніби більш, вважають, приземлені... Але ось що кажуть працівник районного Пенсійного фонду Людмила Вознюк та активна читачка бібліотеки у Затурцях, поетеса Галина Ушакова. Вони вже прочитати багато статей із «Апокрифів», роздумують над прочитаним. Бо це книжка, котра навчає робити добро, не робити зла, це книжка, яку мали б використовувати у підготовці до уроків вчителі. Як, зрештою, й інші видання «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати