Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд знову просить гроші

Арсеній ЯЦЕНЮК: «Нам потрібен Фонд фінансового стимулювання держслужбовців»
17 листопада, 10:24

Прем’єр-міністр закликає західних партнерів допомогти Україні платити гідну платню чиновникам. «Ми звертаємось до наших європейських партнерів: нам потрібна допомога в тому, щоби викорінити корупцію», — сказав він вчора на міжнародній антикорупційній конференції в Києві. За його словами, «необхідно протягом двох років запровадити фонд стимулювання держслужбовців». І саме з нього доплачувати прокурорам, суддям, державним службовцям, митникам, які будуть реально проводити реформи і які не будуть задіяні в корупційних схемах.

Приклади подібних фондів є в різних країнах. Але чи спрацює цей досвід у нас? «День» поцікавився думкою голови Комітету економістів України Андрія НОВАКА:

— Підіймати зарплату чиновникам потрібно, але не треба створювати для цього окремий фонд. Чому? Зарплатня виплачується зі державного бюджету. На це ідуть гроші платників податків. Треба навчитися раціонально їх використовувати. Що наразі потрібно зробити уряду, аби вирішити зарплатне питання? Прийняти сміливе рішення: скоротити кількість чиновників і перерахувати зекономлену суму решті у вигляді збільшення зарплат. Скоротивши на третину чиновників, можна вдвічі підняти зарплату тим, хто лишиться. Новий фонд — цей зайвий посередник, створення якого потягне за собою додаткові витрати на його утримання ( приміщення. Техніка, працівники тощо). Гроші від міжнародних організацій на збільшення чиновницьких зарплат треба брати у вигляді технічної допомоги, але розподіляти її через Казначейський рахунок. Як на мене, найперше потрібно підіймати зарплатню висококваліфікованим працівникам, спеціалістам і навіть технічному персоналу. Чому? Примарно сподіватися на успішні реформи і боротьбу з корупцією, якщо «поводирі» отримують копійки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати