Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Івано-Франківську представили інсталяцію проти торгівлі людьми

16 січня, 11:36

У четвер на площі Міцкевича в Івано-Франківську розпочалась інсталяція «Невидимі», ініційована представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні, БО «Карітас» та відділом соціальної політики Івано-Франківської ОДА. Чоловічі, жіночі та дитячі силуети привертають увагу довколишніх до гострої проблеми торгівлі людьми.

На деяких фігурах лаконічно написано цілу історію людського горя та страждань. Організатори вибирали найтиповіші випадки, щоб попередити людей про можливі загрози та ризики. Рабство у ХХI столітті існує й виявляється в дещо видозмінених формах.

Торгівля людьми не стосується лише жінок — це проблема, актуальна для всіх членів суспільства, навіть дітей, наголошує представник МОМ в Україні Ольга Стрельцова. Наймолодшому потерпілому, який проходив програму реабілітації МОМ, було лише три роки, найстаршому — 76. Тож вікового цензу в такому питанні немає.

Інсталяція нараховує 120 фігур. Цифра уособлює 120 тисяч постраждалих українців, які стали жертвами торгівлі людьми від 1991 року й до сьогодні. На думку представника МОМ Катерини Арданьян, така статистика зумовлена неблагополучною ситуацією в країні, коли люди змушені шукати роботу і приймають пропозиції, які з самого початку здаються небезпечними чи викликають сумніви. Антилідерство в рейтингу торгівлі людьми, за даними МОМ, належить Росії — орієнтовно 60% постраждалих. До потенційно небезпечних належать Польща, Чехія, деякі країни ЄС. Загалом — понад 60 країн світу, де експлуатувалися українці, наголошує Катерина Арданьян. Не слід забувати й про внутрішню торгівлю людьми, показники по якій теж доволі високі.

Уперше виставку показали в Києві 2 грудня минулого року в Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Івано-Франківськ став першим із обласних центрів, інсталяція пробуде тут до 16 лютого. Далі її покажуть у Львові, Дніпропетровську, Одесі. До кінця року організатори мають намір охопити до десяти регіонів України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати