Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні зробили військову техніку стандарту НАТО

Чернігівський Державний науково-випробувальний центр ЗСУ представив броньовик «Махно» із бойовим модулем «Кіборг», автоматичний гранатомет та безпілотники
28 січня, 11:35
ФОТО З САЙТА WARFILES.RU

Новітні вітчизняні розробки військової техніки на полігоні у селищі Гончарівське представив чернігівський Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України. Усі зразки українські, зроблені вони за стандартами НАТО. Серед них автоматичний гранатомет «УАГ-40», який призначений для стрільби в одиночному й автоматичному режимах. Особливість гранатомета в тому, що він надлегкий. Розробники переконують: аналогів у світі немає.

Керівник проекту Олег Слинько, який працює на ЗАТ «Ленінська кузня», розповідає: «Усі характеристики ми затиснули в мінімальну вагу. Тут використані нові матеріали та передові технології. Для піхотинця вага має дуже важливе значення, оскільки він завантажений бронежилетом, засобами зв’язку, харчовим пайком, автоматом та іншим військовим спорядженням. Вага нашого гранатомета — усього 17 кілограмів».

На полігоні у Гончарівському в небо запускають ще одну українську новинку — сучасний безпілотний апарат, компактний і легкий, а ще він простий у ремонті. Конструктор безпілотника Євген Седаченко розповідає, що в його розробці застосовані найпростіші матеріали. Безпілотник «Дрон» може літати на відстань до 20 кілометрів. Заряду акумулятора вистачає на дві години. Відеокартинку він передає на землю в реальному часі. Вартість такого апарата — орієнтовно 200 тисяч гривень.

Військові науковці продемонстрували також і легко броньований автомобіль «Махно», оснащений бойовою установкою, яка складається з кулемета та гранатомета. Бойовий модуль назвали на честь захисників Донецького аеропорту. Дальність ураження «Кіборга» — до двох кілометрів. Він знешкоджує навіть легко броньовану техніку. Керується установка за допомогою електронного пульту. Співрозробник «Кіборга» Юрій Вінник каже, що дистанційне керування дає можливість захистити оператора від попадання в нього кулі чи снаряду.

Продемонстровані новітні зразки озброєння ще раз доводять: вітчизняний оборонпром здатен виробляти зброю світового рівня за єдиної умови. «Якщо держава зверне увагу на військово-промисловий комплекс, — каже начальник чернігівського Державного науково-випробувального центру Збройних сил України Володимир Башинський. — Оскільки цей рік Президент України оголосив роком підтримки української армії, то ми маємо надію на те, що наші розробки потраплять на озброєння Збройних сил України».

Також Володимир Башинський додав, що на базі очолюваного ним центру невдовзі розпочнуть підготовку армійських інструкторів, спеціалістів із підготовки спецоперацій, а також льотчиків-випробувачів. Для цього планують створити окремий інститут із підготовки військових кадрів. Набиратимуть до нього офіцерів, які бажають стати випробувачами нових видів озброєнь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати