Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Верхні поверхи – знесуть

Київрада підготувала рішення про зниження висотки на Подолі з 57 до 27 метрів
23 вересня, 11:28

На вулиці Нижній Вал, 27—29 уже тривалий час муляє око жовто-синя будівля нової ери будівництва, яка вища за сусідні класичні подільські будинки у рази. Якщо точно — має 57 метрів із допустимих 27. Суди, протести громади через порушення будівельних норм, збір підписів на демонтаж — результатів не давали. І от вчора на засіданні комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування було прийняте важливе рішення про зниження поверховості комплексу «Поділ Престиж» — саме до рівня 27 метрів. Якщо за це проголосують депутати Київради, забудовнику доведеться знести мінімум чотири поверхи, бо із погоджених восьми збудували аж дванадцять. Це вже мають вирішувати спільно чиновники із компанією-забудовником ТОВ «Пателі Лізінг».

Нагадаємо, вже вдруге Київрада береться за знесення незаконно збудованих поверхів у середмісті столиці. Прецедентну практику започаткували на Десятинному провулку, 3—5, змусивши забудовника розпочати демонтаж двох поверхів. Чи це виборчі рейтинги роблять свою справу, чи справді у столиці є шанс покласти край ганебним забудовам, експерти хочуть вірити востаннє. Але тут лише час розставить все на свої місця.

У разі схвального депутатського голосування Київрада дає місячний термін ТОВ «Пателі Лізінг» для того, щоб привести об’єкт будівництва у відповідність усім вимогам. «Як і у випадку із Десятинним провулком, будову на Нижньому Валу, 27—29 має бути приведено у відповідність до містобудівних умов, — зазначив секретар Київради Олексій Рєзніков. — Сподіваємося, забудовник на Валах візьме приклад з колег по цеху та добровільно піде на приведення своєї будови до містобудівних умов. Також мають місце порушення умов оренди ділянки, умов погодження проектної документації, порушення об’ємів будівництва та пайової участі. Якщо забудовник не виконає пункти рішення Київради, договір оренди буде розірвано».

Тож громада має пильно стежити та тримати руку на пульсі, щоб довести розпочату депутатами справу до кінця. Активістка та співзасновниця ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина СОЛОВЙОВА, яка має досвід боротьби на Десятинному провулку, наголошує, що крім рішення Київради треба зробити ще багато кроків.

— За відведений депутатами місяць забудовник нічого не зробить, може тільки розпочати демонтаж. А щоб почати його, варто зробити проект демонтажу, отримати згоду забудовника, що він погоджується і не оскаржуватиме це у судах, після цього розпочати демонтажні роботи. Має пройти певний період часу. Варто дивитись на кожну цифру, дату та терміни, хто це має контролювати. І це ж певні фінансові затрати, замість того, що заробити на продажі, компанія має докласти величезних зусиль і грошей на демонтаж.

До речі, останнім часом у соцмережах активно поширюють новину, що власники квартир на верхніх поверхах продають житло з позначками про терміновість за зниженими цінами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати