Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«В’язень Кремля» – під особливою загрозою

25 січня — день народження Станіслава Клиха. Нині українець нездоровий, що значно ускладнює розгляд справи
22 січня, 11:49
СТАНІСЛАВ КЛИХ

Днями Верховний суд Чеченської Республіки у Грозному призначив Клиху, якого звинувачують в участі у Першій чеченській війні, судово-психіатричну експертизу. Адвокат українця Марина Дубровіна розраховує, що вона триватиме два тижні. Експертизу проведуть у психоневрологічному диспансері Грозного. Медики встановлять, чи страждає Станіслав Клих психічними розладами. 

«13 і 14 січня 2016 року Станіслав дуже агресивно поводився на судових засіданнях. Перекидав лавки, кричав, нецензурно висловлювався і ніяк не реагував на зауваження адвокатів і судді. У такій ситуації проводити судовий розгляд неможливо, — розповіла Марина Дубровіна, адвокат Станіслава Клиха, у відеокоментарі, оприлюдненому активістами кампанії Let My People Go. — Все, що викрикував Станіслав, сьогодні є частиною протоколу судового засідання. Якщо експертиза визнає Стаса психічно здоровим, суд муситиме вжити якісь заходи, оскільки мій підзахисний зірвав два засідання. Якщо експертиза вирішить, що Станіслав психічно нездоровий, цю частину протоколу виключать, а його справу, скоріш за все, виокремлять в окреме провадження». Нагадаємо, наразі Станіслава Клиха судять разом з українцем Миколою Карпюком (про стан Миколи Карпюка «День» писав нещодавно у матеріалі «Процес може затягнутися» у №7 за 2016 рік).

До затримання у серпні 2014 року Станіслав не був на обліку у нарколога або психіатра. За словами батьків Клиха, жодних проблем з психічним здоров’ям у нього не було. Марина Дубровіна зазначає, що є свідчення, наче Станіслава «обробляють» у слідчому ізоляторі. «Певно, співробітники СІЗО обіцяють йому фантастичні блага за певні дії. Тому ми побоюємося, що справа може мати непередбачувані результати, — зізнається адвокат Клиха. — Питання обміну Станіслава треба піднімати якомога скоріше. Затягування обміну може привести до плачевних наслідків».

25 січня Станіславу Клиху виповнюється 42 роки. Марина Дубровіна закликає усіх надсилати листи і листівки на підтримку «в’язня Кремля». Листи мають бути російською мовою, максимально нейтральні за змістом. Привітання треба надсилати на адресу: 64037, Чеченская Республика, Грозный, Ленинский р-н, ул. Сунженская, 2, СИЗО-1, Клыху Станиславу Романовичу, 1974 г. р.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати