Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Винна не негода — «шумахери», вважають у МНС

Проте соцмережі переповнені обуренням водіїв і пасажирів застряглих авто
18 грудня, 16:09
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

16 грудня у зв’язку з проходженням активного циклону та значним погіршенням погодних умов на автомобільних дорогах Львівщини, а особливо — у Бродівському районі, склалася надзвичайна ситуація.. За словами першого заступника голови ЛОДА Богдана Матолича, впродовж двох діб на Львівщині випало від 25,1 до 50,5 мм опадів, що становить від 59% до 141% місячної норми. Висота снігової ковдри сягала 10 — 15 см в області загалом і 26 см — у Бродівському районі зокрема. Крім того, дощ та мокрий сніг при штормовому вітрі до 30 м/с спричинили ожеледь, налипання мокрого снігу на лініях електропередачі та снігові замети. Станом на 23.00 неділі до ліквідації наслідків стихії було залучено 273 одиниці техніки та понад 2000 осіб. Також Матолич повідомляв, що «упродовж дня 16 грудня шнекороторні автомобілі та бульдозери очистили 2 км доріг та звільнили зі снігового затору 173 автомобілі, й ще понад 120 автомобілів залишаються в заторі. Для водіїв автомобілів, що потрапили в замети, соціальні служби області організували доставку гарячої їжі та пиття й надання медичної допомоги. Роботи ускладнюються снігопадом та сильним вітром, який упродовж 20 — 30 хвилин замітає снігом уже очищені ділянки дороги».

Поки чиновники звітували про роботу, соціальні мережі, зокрема Фейсбук, рясніли воланнями на кшталт: «На дорогах Західної України — «колапс» з проханням терміново зробити перепост: «Звертаємося до мешканців населених пунктів, де це відбувається: заберіть до себе додому (і обігрійте) людей, які потрапили в скрутне становище ...просто допоможіть чим зможете!!! ...Життю цих людей загрожує реальна небезпека!!!» Наприклад, користувач Facebook з ніком Сашко Сівченко писав: «Уже майже дві доби стоїмо на заправці за 100 км від Львова. За весь час із робіт, які проводить МНС, була одна снігоприбиральна машина, один «бобік» з розгубленим працівником і пожежна машина, яка «дуже допомогла», роздавши 20 бутербродів і чай на реальну кількість людей в сотні три. Робота ведеться, але як?! Усе це реально можна було вирішити ще вчора, це не моє твердження, а багатьох водіїв, які тут сидять, які приїхали зі Львова й бачили ситуацію з місця самого початку затору. Плюс сніг не йде постійно, а від насипаного відкопатися давно можна було, тільки людей нема. У МНС дефіцит кадрів, як я бачу...»

«День» поцікавився в речника Головного управління МНС у Львівській області Павла ВАСИЛЕНКА, чому, попри попередження синоптиків про негоду, відповідні служби не вжили належних заходів?

— Зараз починають шукати крайнього, щоб публічно покарати. А покарати за що? За те, що склалися такі погодні умови?! За те, що в наших водіїв-«шумахерів» така культура поведінки?! Ми були готові до снігопаду, але коли йде шквал снігу з дощем, котрий моментально перетворюється на лід... Жодна країна світу не готова до цього! У суботу ввечері було найтяжче. Через неправильну поведінку водіїв легковиків, котрих розвертало на зустрічній смузі, не могла працювати снігоочисна техніка, бо впиралася в ці автомобілі. І ззаду її блокували ті ж автомобілі. Наше завдання полягало в тому, щоб ті машини розтягувати і просити водіїв не «вилізати» на зустрічку — стояти збоку. Біля кожного автомобіля були еменесники. Але треба пам’ятати: з-під землі, у ту ж секунду як сталася критична ситуація, рятувальник не може з’явитися! Йому також потрібен час, щоб дістатися слизькою трасою до проблемної ділянки.

За словами речника МНС, зараз ситуація на дорогах нормалізувалася. Жертв унаслідок негоди немає.

Це підтвердили «Дню» й у Головному управлінні охорони здоров’я Львівської області. Хоча, зазначають, виникали проблеми із доїздом «швидкої» до хворих. Зокрема, у Бродівському та Золочівському районах. Тоді виклики у телефонному режимі переадресовували у фельдшерсько-акушерські пункти чи просили задіяти спецтехніку МНС. Зокрема, терміново 16 грудня в Олеську лікарню госпіталізували з ранніми переймами й вагітну, котра вже в медзакладі з терміном 34 тижні народила двійню. Телефоном консультації щодо недоношених дівчаток надають львівські неонатологи. Найближчими годинами немовляток мають перевезти до Львова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати