Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як зберегти заощадження?

Експерти: «Не треба піддаватися панічним настроям — курс стабілізується»
06 лютого, 12:58
ДОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР, У ЗМІ З’ЯВИЛАСЯ ІНФОРМАЦІЯ, ЩО НБУ ВИЙШОВ ІЗ ПРОПОЗИЦІЄЮ ПРОДАЖУ ПО 8,7 ГРИВНІ ЗА ДОЛАР, ЩОБ ЗАСПОКОЇТИ ВАЛЮТНИЙ РИНОК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора валютні пари долар-гривня і гривня-євро взяли на міжбанківському валютному ринку (міжбанку) новий рубіж. За 1 долар просили 9,4 гривні, а за 1 євро — 12,16 гривні. В гру вступив Нацбанк. Єдине, що у вівторок нацрегулятор запропонував втамувати валютний голод покупців, продавши зі своїх резервів трохи американської валюти за курсом 8,6 гривні. Виконувач обов’язків прем’єр-міністра України Сергій Арбузов поквапився запевнити, що в Україні немає економічних причин для падіння національної валюти та рейтингів країни, а на ринок готівкової валюти тисне «політична нестабільність».

Скільки із золотовалютних резервів витратив НБУ на стримування валютного курсу? Поки що важко сказати. Свіжа статистика з цього приводу з’явиться тільки наступного тижня. А доти пересічних громадян цікавить одне питання: як зберегти свої фінансові заощадження? Порад «День» запитував експертів.

КОМЕНТАРI

Олександр СУГОНЯКО, президент «Асоціації українських банків»:

— Два роки тому я радив владі та ринку загалом, що треба робити, аби уникнути нинішньої ситуації. Але натомість влада вибудовувала дамбу із боргів, аби вода девальвації не протікала. Ця дамба формувалася з валютних резервів НБУ. А тепер збільшувати боргів немає звідки, бо ніхто не позичає коштів, і вода починає просочуватися. Тож у цій ситуації треба мислити, виходячи із загальної економічної ситуації в Україні. І тут важливо пам’ятати: валютна паніка не потрібна. Це перше і найголовніше завдання, яке слід виконати всім. Більшість людей не панікує. За останні два тижні міжбанк «розігріли» не люди, а великі підприємці, бізнесмени, наближені до влади, які захотіли вивести свою гривню, тому й почали міняти її на валюту. Саме вони й створили цю ситуацію. Якщо ж більшість наслідуватиме їхні дії, то що буде? Різко підвищиться попит на валюту, і курс ще більше зростатиме. Тому треба зупинитися і нейтралізувати фактори економічних ризиків. Паніка Україні сьогодні не потрібна. Варто звернутися до великих вкладників банків, аби вони не «зривали» з ринку валюту... Треба навчитися думати як громадяни, а не як егоїсти, які дбають лише про себе.

Василь ГОРБАЛЬ, член ради НБУ, екс-депутат, регіонал:

— Це короткострокові коливання. Подібні ситуації вже були. Зрозуміло, що підприємці, яких поточна ситуація зобов’язує проводити розрахункові операції у валюті, зараз дійсно втрачають, але найбільше втратять ті, хто почне панікувати. На мій погляд, ситуація з валютою стабілізується, і курс відкотиться до позначки 8,4—8,5 гривні за долар. У НБУ достатньо важелів впливу, аби приборкати ситуацію. Тиждень валютних коливань — це ще не показник посилення тенденції девальвації. Але уряд та НБУ мають вивчити ситуацію на ринку і дати відповідь, чому так раптово виріс курс. Адже завжди є банки і клієнти, які захочуть на таких різких коливаннях заробити. Який відсоток спекулятивних та ажіотажних операцій на міжбанку сьогодні — не знаю. Але, напевно, це є. Адже подібна проблема виникала в різні часи. Бажання заробити 10—15 копійок на продажу 1 долара багатьох зводить з правильного шляху. Що робити людям? Якщо вони мають відкритий у банку депозит, тоді немає сенсу іти і розривати чи переукладати договір на переоформлення в іншу валюту. Я раджу почекати, аби на фоні емоційного сплеску не втратити частину заощаджень, як це вже бувало раніше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати