Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЮНЕСКО закриває московське бюро

Українські експерти бачать у цьому політичний підтекст і запевняють, що до кримських пам’яток організація й надалі зберігатиме особливу увагу
20 листопада, 12:58
ФОТО REUTERS

Буцімто через фінансові складнощі ЮНЕСКО змушена скоротити кількість своїх представництв. Наразі вибір ліг на московське бюро. Як пише російське інформагентство «РИА Новости», постійний представник Росії при міжнародній організації Елеонора Митрофанова заявила, що закриття представництва викликане саме фінансовими труднощами. Бюро в Москві припинить роботу у другій половині 2015 року. За словами Митрофанової, натомість розглядається можливість розширення діяльності Міжнародного інституту інформаційних технологій ЮНЕСКО, який перебуває саме в Москві, можливо, директор цього інститут матиме такі ж повноваження, які раніше були у представника ЮНЕСКО.

А передував такому рішенню лист Росії гендиректору міжнародної організації Ірині Боковій, що буцімто в Україні та ЄС порушуються права журналістів російського міжнародного інформагентства «Россия сегодня». Можливо, це теж якось вплинуло на вибір, на чиєму представництві зекономити саме зараз. Ірина Нікіфорова, учасниця офіційної делегації від України на сесіях організації, запевняє, що для нас у політичному плані це такий собі плюс до карми.

— У принципі, закриття московського бюро ніяких ризиків для пам’яток не несе. Просто скорочується кількість робочих місць і витрат. Хоча не виключено, що політичний підтекст тут теж є, бо чому саме в Росії, а не іншій країні? — вважає Нікіфорова. — Для російських чи українських пам’яток таке рішення особливо ситуації не змінить. Як був контроль, так він і залишиться. В Україні взагалі немає бюро ЮНЕСКО, але у головному офісі в Парижі знають про стан наших пам’яток.

А от з кримськими об’єктами проблеми таки є. Офіційна позиція міжнародної спільноти — Крим та його пам’ятки, зокрема об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський», вважають українськими. Але через окупацію немає ніякої можливості контролювати, що ж там відбувається насправді, чи немає якихось загроз для існування об’єкта. І це не можуть зробити ні представники міжнародного об’єднання, ні нашого Міністерства культури.

Заступник міністра культури Олеся Островська-Люта підтвердила «Дню», що зв’язку із заповідником наразі немає. А от Росія вже подала ЮНЕСКО свій звіт про стан кримських пам’яток, які міжнародна інституція визнала нелегітимними. Крім того, коли виникають подібні ситуації в інших країнах світу, то організація в жодному разі не відмовляється від своїх об’єктів, а навпаки -прискіпливіше й уважніше стежить за їхнім станом. Щоб отримати такий доступ до Криму, на жовтневій сесії ЮНЕСКО було ухвалено резолюцію щодо моніторингу ситуації на півострові спільно з ООН та ОБСЄ. Тепер питання — чи пустить їх туди російська сторона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати