Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Звільнена» Франція

У Донецьку — виставка графічних робіт, які тривалий час перебували у музейних сховищах
25 липня, 11:39
ПОЛЬ ГАВАРНІ. «МАЛЕНЬКІ КУСАЮТЬСЯ» / ФОТО З САЙТА ARTDONBASS.COM

Шедеври французької друкованої графіки XVII—XIX століть нині можна подивитися у Донецьку. Двадцять п’ять творів із зібрань Донецького художнього музею радо представили у Художньо-виставковому центрі «АртДонбасс». «Це, безсумнівно, цінна колекція, яка передавалася у Донецький музей Ермітажем», — коментує арт-директор виставкового центру Катерина Калініченко. Варто зазначити, що у фондах музею знаходяться вісім тисяч робіт французької гравюри, проте, на думку організаторів, ці 25 повністю відображають дух Франції. Деякі відомі багатьом поціновувачам мистецтва та літератури — це ілюстрації до книжок та відомі репродукції, які показують ще й живопис того часу.

«Французька енциклопедія дала блискуче визначення друкарської справи, назвавши його «мистецтвом, що зберігає всі мистецтва». Це цілком справедливо для французької репродукційної гравюри XVII—XVIII століть, в якій гравер виступає інтерпретатором і репродукціоністом картин старих майстрів та своїх сучасників», — вважають організатори.

На виставці можна побачити гравюри Жана-Жозефа Балешу, Жака-Філіпа Леба, Ніколя Дюпюї, Шарля Кошена, Франсуа Шеро.

«Картини демонструють тематичне розмаїття французької гравюри, її нові виражальні можливості, які майстри отримували, комбінуючи в одному аркуші різцеву та офортну техніки. Поєднання технік надавало гравюрам живописності, тонкого нюансування, тенденції до інтимізації форм і сюжетів, що затверджувалися в культурі Франції XVIII століття. Такими є «Вид Неаполя» і «Вид на галери в Неаполі», виконані Жаком-Філіпом Леба з живописних пейзажів відомого Клода-Жозефа Верне. Ліричним трактуванням образу героїні, витонченою вишуканістю увагу глядача приверне гравюра Жана-Жозефа Балешу «Свята Женев’єва — покровителька Парижа» (з живописного оригіналу Шарля-Андре ван Лоо)», — продовжує Калініченко.

Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі, що був присутній на відкритті виставки, відзначив, що виставка в Донецьку йому дуже сподобалася, і припустив, що у майбутньому можливе й інше культурне співробітництво — міжкультурний обмін, спільні проекти тощо.

Виставка триватиме до 15 серпня цього року, вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати