Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Агрохолдинги платитимуть більше, ніж фермери

Цього тижня депутати планують змінити модель оподаткування сільського господарства
22 липня, 11:31
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Депутатам пропонують скасувати податкові пільги для аграріїв. Відповідну пропозицію  в минулу п’ятницю  проголосував аграрний комітет парламенту,  а вчора КМУ вніс на розгляд  депутатів законопроект № 4309а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» з  відповідними пропозиціями.

Передусім йдеться про відміну фіксованого податку та пільгового ПДВ. Так, з 1 січня 2015 року великих сільгоспвиробників уряд пропонує   перевести на загальну систему оподаткування ПДВ. Пільгову  систему оподаткування хочуть лишити тільки підприємствам, які обробляють до 1000 га земель,  і мають річний оборот до 20 мільйонів гривень.

♦ Тож, держава від розмов про реформування перейшла до активних дій. Нагадаємо, що тиждень тому в ході другої частини третього Всеукраїнського аграрного форуму прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що цього року має з’явитися  чітке бачення реформування оподаткування галузі і натякнув, що великих сільгоспвиробників переведуть на загальну систему  і тільки фермери лишаться на діючій. Тоді Яценюк  мотивував своє рішення тим, що діюча система сплати ПДВ — не більше, аніж зручний спосіб «відмивання грошей» і її збереження «сильно лобіюється»в галузі.

«Сама цифра 1000 га ні на чому не базується і нічим не підкріплена. Вона просто висмоктана з пальця. Точно так само можна було б поставити, ну наприклад, 800 га або 1200 га, або 2500 га (що було б більш логічно, дивлячись на структуру сільгоспвиробництва). Очевидно, що тут створюється рай для податківців, я вже уявляю їхні щасливі обличчя, перераховуються га і гривні річного обороту, не дарма ж Мінфін активно лобіює цю норму. При цьому, до речі, навіть не поінформувавши Мінагропрод «, — обурюється президент «Украинского клубу аграрного бизнесу» Алекс Ліссітса.

Тисяча гектарів, як межа для тих, хто претендує на пільгове оподаткування, — дійсно дискусійне питання, говорить «Дню» голова «Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України» Іван Томич.  Але загалом, на його думку, в цій ініціативі більше голосів «за» аніж «проти».  «Зміни  у податковій політиці потрібні були ще вчора... Великі гравці  мають  працювати на загальній системі, а «не відмивати» гроші», — каже він. За 14 років, продовжує  Томич, вони навчилися майстерно ховати не сільськогосподарську діяльність у спецрежим оподаткування.  Фактично, розповідає він, в такому разі торгують всім, окрім зброї та наркотиків. «Є аграрні підприємства, які окрім сільськогосподарської продукції, торгують автомобілями, пальним, промисловими товарами, трубами тощо», — пояснює  Томич. За його оцінками,  пільгова сплата ПДВ коштує державі загалом 12—14 мільярдів гривень щороку. Як реформувати? Іван Томич пропонує свій варіант, який залежить від форм господарювання: для особистих селянських та дрібних фермерських господарств (без залучення найманої робочої сили, наявні тільки сезонні робітники) з площею землекористування до 100 га землі лишити єдиний фіксований податок, для середніх господарствам (від 100 до  10 тисяч га) — фіксований податок та пільгу на ПДВ,  великим  — загальну  систему оподаткування. 

♦ Зміни потрібні,  але не такі. Як зараз їх намагаються протягнути, говорить «Дню» перший заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин  Сергій Лабазюк. «Це повний абсурд... Вже не вперше повторюється така негативна практика, що депутатів не попереджають про зібрання комітету», — розповідає він про деталі голосування за скасування пільг. За його словами,  його як першого заступника взагалі не повідомив Секретаріат комітету про таке зібрання. «Тільки сьогодні дізнався. Тому — це  перше порушення. По-друге — немає точної кількості депутатів, які брали участь  в засіданні. Швидше за, все там не було багатьох, тому і кворуму не було. І зараз в ручному режимі оформлюється протокол комітету, тобто обдзвонюють депутатів і питають «Можливо, ми напишемо, що ви були?»... Думаю, що, скоріше за все, —  це сфальсифіковане рішення», — дає Лабазюк свою оцінку рішенню, прийнятому підкилимним шляхом.  Все  це в купі,  говорить  він,  є підставою для того,  аби ініціювати  відміну  рішення про скасування пільг, яке і лягло  в основу урядового законопроекту.

♦ Не можна так спонтанно приймати   доленосні для сектору рішення,  вважає перший заступник голови парламентського аграрного комітету. «Спочатку слід   вислухати пропозиції аграріїв. Адже АПК — єдиний сектор, який ще лишилося в Україні живим і успішним. Відміна пільги для нього — означає, що агросектор посталять на коліна, а 2014 рік далеко не простий для нього. Зокрема, ціна на агропродукцію у перерахунку на валюту (основні виробничі витрати прив’язані до долара) дешевша у порівняні з минулим роком, хоча собівартість її виросла.  Тому не можна приймати спонтанні рішення», — говорить  Лабазюк.

♦ Запропоновані положення законопроекту, за словами Ліссітси, позбавляє пільг для 91% сільськогосподарських підприємств.  В нинішніз  умовах, переконаний він, робити цього не можна.  «Ціни на зерно  досягли  мінімуму за останні 5 років. В  2013 році рентабельність виробництва зерна була в середньому 2%. У аграріїв відсутній доступ до кредитних ресурсів,  єдиним джерелом фінансування є власні кошти», — пояснює  він.

♦ За оцінками Ліссітси, якщо зміни приймуть, зросте соціальна напруга в селі,  аграрні підприємства почнуть швидко «дробитись» і реформа в цілому буде неефективною. «АПК в цілому приносить понад 40 мільярдів гривень бюджетних надходжень щорічно. У разі спаду  в  базових  галузях  рослинництва та тваринництва, відбудеться падіння виробництва у суміжних галузях, що призведе до скорочення бюджетних надходжень. Тому пропонуємо залишити в дії чинні пільги для сільського господарства,  як це передбачено Податковим Кодексом, до 2017 року. А в разі  обговорення скасування чи обмеження пільг, поширювати заходи на усі суб’єкти  господарювання  без виключення», — підсумував він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати