Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Банківський комітет пропонує звільнити Гонтарєву

Експерт: Якщо загальний дефіцит державних фінансів 12 — 13%, то не з голови НБУ треба починати
18 грудня, 11:24
ВАЛЕРІЯ ГОНТАРЄВА

Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності ініціює звернення до Президента України Петра Порошенка про звільнення голови НБУ Валерії Гонтарєвої. Про це вчора повідомив голова комітету Сергій Рибалка. «Я підготував постанову, й її зареєструю в парламенті», — сказав він. У документі, за його словами, три пункти: заслухати доповідь голови Нацбанку про стан грошово-кредитного ринку України; за результатами обговорення доповіді, визнати роботу голови НБУ незадовільною та звернутися до глави держави з проханням внести на розгляд парламенту питання про звільнення Гонтарєвої з займаної посади.

Що думає про це кандидат на звільнення — невідомо. Очільниця нацрегулятора проігнорувала запрошення банківського комітету і не прийшла доповісти про курсову політику та макроекономічний прогноз на наступний рік. Замість себе голова НБУ відправила директора юридичного департаменту Віктора Новикова. «Те, що вона не прийшла на засідання комітету, це неповага не лише до Верховної Ради й комітету, а й до населення», — натомість резюмував Рибалка.

Проте раніше у прес-службі регулятора повідомили, що виступ голови Національного банку в парламенті має відбутися наступного тижня. Тож чергове пленарне засідання у Раді обіцяє бути гарячим — бюджет на 2015 рік, оновлений Податковий та Бюджетний кодекси, виступ голови НБУ. Схоже на те, що для публіки шукають жертовну вівцю, яка спокутує всі промахи в економічній та грошово-фінансовій політиці влади. Хто нею буде? І чи підтримає це рішення Президент?

— Курс не треба тримати. Це безрезультативно. Він має бути об’єктивним, — вважає голова ради Незалежної асоціації банків України Роман ШПЕК. — І для курсу визначальним є конкурентоспроможність, ряд політичних безпекових настроїв та довіра до влади в цілому. Найкращі заходи для оздоровляння гривні — реалістичний бюджет, боротьба з корупцією, прискорення структурних реформ, прозора політика соціального захисту при вирівнюванні всіх цінових дисбалансів у енергетичному секторі. Але починати треба з боротьби з корупцією, а не з урізання фінпідтримки найбіднішим верствам населення. Зараз не варто політизувати ситуацію довкола НБУ, бо маємо проблеми зі станом золотовалютних резервів. А всі міжнародні фінансові організації готові співпрацювати, тільки коли НБУ незалежний або усунутий від політики чи політичних розборок. Якщо дефіцит бюджету НАКу понад 6%, Пенсійного фонду — 6%, а загальний дефіцит державних фінансів на рівні 12 — 13%, то не з НБУ треба починати. Помилка уряду, що у вересні він не подав бюджет. Не треба було оглядатися на вибори, шукаючи любові народу таким шляхом. Зараз же новосформований уряд якнайшвидше має представити цей документ у Раді. Треба оцінити ситуацію й не популістськими лозунгами вирішувати, а кардинальними реформами. З НБУ ж уряд може вести дискусії щодо курсу гривні. Але КМУ не може жити без власного прогнозу, тому урядовці ніколи не користувалися виключно прогнозом Нацбанку. Тож розберімося, для чого потрібен показник курсу в проекті бюджету? Щоби правильно відобразити кошти для обслуговування зовнішнього боргу, а решта платежів здійснюються у гривні. Схоже, що голову Нацбанку хочуть зробити крайнім у зриві бюджетного процесу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати