Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнесмени України — про особливості роботи 2015 року

Аналітики прогнозують зростання безробіття, оскільки треть підприємців запланувала скорочення персоналу
10 грудня, 12:21

Такі результати опитування Європейської Бізнес-Асоціації про тенденції розвитку на найближчий період. У дослідженні взяли участь 103 керівники найбільших компаній країни. Респонденти — представники різних секторів економіки: сфера послуг — 51%, промислове та сільськогосподарське виробництво — 44%, будівельна галузь — 5%.

29% опитаних вважають, що наступного року все залишиться без змін, 33% — прогнозують скорочення. Лише 39% респондентів очікують зростання в діяльності бізнесу.

Представники бізнесу рішуче вимагають від уряду проведення реформ. Серед головних пріоритетів вони визначають: боротьбу з корупцією (29%), судову (17%) та податкову (11%) реформи. Іншими пріоритетними завданнями уряду, на думку керівників, мають бути відновлення миру на Донбасі та реалізація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Загалом визначені пріоритети відповідають заявленим намірам уряду та провідних політичних партій. Однак, навіть якщо уряд ефективно розпочне реалізацію цих завдань, основні позитивні зміни будуть помітні лише з 2016 року, в той час як 2015 рік, імовірно, стане поворотним моментом у перебудові бізнес-відносин в нових умовах», — прогнозують аналітики ЄБА.

65% респондентів впевнені у зростанні доходів від реалізації (в національній валюті) наступного року. 44% керівників прогнозують збільшення прибутків за рахунок як зростання обсягу продажів, так і підвищення рівня цін.

Водночас 21% компаній заклали в бюджет зростання доходів від реалізації виключно за рахунок зростання цін. Близько третини керівників очікують, що рівень продажів залишиться без суттєвих змін і в обсягах (35%), і за вартістю (32%).

Більшість керівників (84%) очікують, що обмінний курс 2015 року становитиме 15 гривень за долар США (середнє значення). Зазначимо, що це вище прогнозного значення НБУ, яке складає 13 гривень за долар.

«Імовірно, що ця різниця між названим в опитуванні та передбаченим у бюджетах обмінним курсом означає, що керівники компаній переглянули прогноз курсу на основі останньої ринкової інформації (суттєве знецінення національної валюти протягом першої декади листопада), але цей перегляд ще не враховано в бюджетних показниках. Якщо очікування щодо знецінення національної валюти збережуться, бюджети компаній вимагатимуть відповідних змін», і йдеться в дослідженні.

Стільки ж опитаних (84%) прогнозують підвищення заробітних плат своїх працівників. Хоча запланований приріст навряд чи буде достатнім для компенсації інфляції протягом 2015 року, вважають у ЄБА. Так, 46% респондентів заявили, що планують збільшення в межах 10%, а 38% — вище 10%.

Водночас, прогнозують аналітики, наступного року цілком імовірним буде зростання безробіття. Адже 20% керівників запланували збільшення кількості персоналу, в той час як 33% — планують скорочення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати