Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Буде не солодко...

На тлі скорочення урожаю, кажуть експерти, варто очікувати спочатку здешевлення, а потім — подорожчання цукру
02 вересня, 11:20
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Уряд схвалив скасування мінімальних цін на цукор і цукровий буряк у країні. Підстава — Міністерство аграрної політики та продовольства внесло на розгляд Кабміну проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування мінімальних цін на цукор і цукровий буряк». Уряд підтримав цю ініціативу. Тепер черга за парламентом: він має проголосувати документ. «Для споживача це означає, що держава дозволить реалізовувати на ринку дешевий цукор. Водночас дана норма не вплине на зростання цін на солодкий продукт, оскільки спрямована на контроль нижнього рівня цін. Скасування цієї норми означатиме розвиток конкуренції, оскільки цукрові заводи отримають стимул для здешевлення своєї продукції», — так оцінює ефективність такого кроку міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Наразі на українському ринку діє мінімальна ціна, нижче якої виробникам заборонено відпускати цукор. За порушення — податківцями стягується штраф. Якщо «мінімалку» скасують, то вартість цукру визначатиме ринок під впливом попиту і пропозиції.

Яких змін чекати у зв’язку з цим?

Де-факто, кажуть експерти, мінімальна ціна давно не впливала на реальну вартість цукру в магазинах і слугувала підставою для візитів податківців. «Наразі мінімальна ціна нижча за ринкову. Коли було сезонне перевиробництво цукру і вона була вищою за ринкову, то саме мінімальна була базою для відрахування податків до бюджету. Тому бізнес шукав законні способи, аби обійти цю ціну й уникнути збитків. Податківці в такому разі мали можливість для додаткових перевірок бізнесу і донарахування їм податків. Також її скасування зменшить потенційний ризик корупційної складової для цукровиків. Зараз міністерством прибирається ця перепона для нормальної роботи, а ринок відрегулює ціну», — пояснює «Дню» незалежний експерт ринку цукру (колишній топ-менеджер агрокомпаній «Укррос») Олексій Крутибіч.

То якою вона буде, ціна солодкого продукту з нового врожаю? Пригадаймо, з якими даними країна підходить до збору цукрового буряку. За інформацією міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, минулого року працювало 48 цукрових заводів, які виробили 2,081 мільйона тонн цукру. Це в 1,7 разу більше, ніж у сезоні цукроваріння 2013/2014 МГ. Зараз перехідні залишки цукру становлять 550—600 тисяч тонн, розповідає голова правління асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук. Тож, кажуть у галузевій асоціації, маючи такі перехідні залишки на кінець сезону, українці без цукру не залишаться. «Цукру буде досить на ринку — однозначно», — додає Ярчук.

З одного боку, — це так. Але є один суттєвий фактор ризику: у 2015 році очікується значно менший урожай, а відтак — і виробництво цукру. За даними консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт», в 2015/2016 МР Україна виробить 1,3—1,4 мільйона тонн, що на 35% менше, ніж в 2014 році (2—2,1 мільйона тонн). А зменшення пропозиції — це підстава для зростання ціни.

Крім того, збільшуються й виробничі витрати на вирощування буряку. «Нову ціну цукру сформує вартість переробки, енергоносіїв, сировини. Тільки цьогорічні витрати на вирощування цукру виросли на 30—40%. Найбільше подорожчали енергоресурси. Не відомо, якою буде й сировина, бо засуха — й очікуваних урожаїв навряд чи вдасться досягнути. А те, що цукру буде досить на ринку — однозначно», — розповідає голова правління «Укрцукор» Микола Ярчук. Він пояснив, що маркетинговий рік, за попередніми оцінками, галузь «має завершитися успішно, але важко». «Його плюс — достатньо цукру, мінус — фінанси... Працюватиме 30 заводів, але з обіговими коштами у них будуть проблеми. Адже з отриманням кредитів дуже важко. Потрібно (інвестувати. — Авт.) мінімум 20 мільйонів доларів в один цукровий завод», — пояснює Ярчук. Тобто приблизна сума інвестицій у галузь — 600 мільйонів доларів, каже він. Через військові події в країні притік інвестицій майже зупинився в галузь, констатує голова правління «Укрцукор». Мінімум 50% потреб цукрових заводів мали закрити інвестиційними коштами, пояснює Ярчук, а їх притік становить тільки 3—5% від потрібної суми.

Тож риторичне питання, чи працюватимуть виробники собі у збиток?

В асоціації запевняють — ціна буде стабільною і не кусатиметься. Крутибіч дає свій прогноз цін на осінь. «Цього року оптові й закупівельні ціни в сезон цукроваріння упадуть, на внутрішній ринок одночасно надійде багато цукру. Заводам потрібні вільні обігові кошти. Банки кредитують доволі складно. Тому у жовтні-листопаді оптова ціна обвалиться до 6,5 тисячі за тонну, вроздріб цукор буде 7,5—8 гривень за кілограм», — пояснює Крутибіч. Після того, за словами експерта, оптова ціна зросте до 14—15 гривень за кілограм, а роздрібні — до 17—18 гривень за 1 кг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати