Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Черговий тест для Антикорупційного бюро

Поспіх ледве не зірвав вибори до Ради громадського контролю
27 травня, 11:58
УЧАСНИКИ КОНКУРСУ З ДОБОРУ ПРЕТЕНДЕНТІВ В РАДУ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ПРИ НАБУ ПЕРЕКОНАНІ: КОМАНДА АРТЕМА СИТНИКА ДІЄ НЕЧЕСНО

Учора українці мали можливість обрати учасників органу, покликаного контролювати Національне антикорупційне бюро — Ради громадського контролю при НАБУ. Нагадаємо, що відповідний указ про створення Ради та обрання її членів Президент дав лише два тижні тому.

Серед головних завдань Ради — здійснення цивільного контролю за діяльністю Національного антикорупційного бюро України та сприяння взаємодії НАБУ з громадськими об’єднаннями, іншими інститутами громадянського суспільства у сфері протидії корупції.

До її складу мають входити 15 осіб. Загалом на голосування подали заявки 49 осіб. Серед них — представники Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан», Центру протидії корупції, «Трансперенсі Інтернешнл Україна», ГО «Наші гроші» та ГО «Громадянська служба «Свідомо».

На момент верстки номера ще не було оголошено результатів голосування. Втім, охочі можуть перевірити їх на сайті НАБУ вже сьогодні.

Голосувати ж за обраного кандидата можна було протягом усього дня — з 7.00 до 19.00. Утім, за кілька годин після старту процедури, в соцмережах почали активно поширювати інформацію про те, що система голосування на сайті НАБУ не працює належним чином. Користувачі скаржилися, що зайшовши на сайт НАБУ, можна було проголосувати кілька разів за одного і того ж кандидата. «Зайшов на сайт Антикорупційного бюро. Проголосував за Віталія Шабуніна. Зайшов знову — проголосував за Олександру Устінову. Зайшов утретє — проголосував ще за когось. Різні браузери допоможуть вам боротися з Головним бюро боротьби з Корупцією. Хоча начебто за правилами проголосувати можна лише один раз і за одну людину», — написав у мережі «Фейсбук» користувач Azad Safarov. Крім цього, самі ж кандидати стверджували, що через недосконалу систему голосування можна «накрутити» необхідну кількість голосів.

У НАБУ «Дню» пояснили, що користувачі не зовсім правильно зрозуміли систему, за якою відбувалося голосування. «Основний аргумент щодо процедури полягав у тому, що можна голосувати з одного ID кілька разів за одного кандидата. Але якщо людина так робить, система це передбачає і автоматично відсікає такий голос. Справді, на перший погляд, можна це зробити, але такі голоси не враховуються. Ці всі моменти були враховані і система не є такою простою, як може здаватися», — запевнив голова Національного антикорупційного бюро Артем СИТНИК.

Заплутаності в ситуації додавало ще й те, що кожен охочий мав право проголосувати за всіх 15-х кандидатів на участь у Раді громадського контролю при НАБУ. Саме тому голосувати можна було 15 разів, але за різних кандидатів, пояснили в НАБУ «Дню».

«Не так давно Президент видав свій указ і буквально на наступний день вийшло наказ-оголошення керівника Антикорупційного бюро, про те, що формується Рада громадського контролю і кандидатам дають буквально тиждень на те, щоб подати свої документи. Майже за три дні після подачі відбулося саме голосування. Не було технічно часу на те, щоб усе це зробити, як слід. Загалом на це було відведено 10 — 14 днів. За цей час, якщо припустити, що люди ніколи до цього не організовували он-лайн голосування і ніколи не стикалися з подібними технічними задачами, то й зробили те, що могли за такий нетривалий час», — говорить виконавчий директор Transparency International Україна, експерт групи РПР «Антикорупційна реформа» Олексій ХМАРА.

Утім, додає він, громадські активісти пропонували НАБУ технічні рішення для голосування. «Нам і Центру протидії корупції ввічливо подякували, і запевнили, що з усім упораються самі, натякаючи на те, що це їхній конкурс і вони організатори. Цю причину можна зрозуміти, адже ми — кандидати в Раду, і наша організація, і ЦПК — ми висунули своїх кандидатів. Тому розумію, чому колеги не скористалися технічним рішенням, але чому не скористалися порадами щодо організації процедури — дуже дивно», — додає Олексій Хмара.

Та й узагалі, он-лайн голосування сьогодні в Україні без ідентифікації особи не може бути об’єктивним, переконаний Олексій Хмара. «Якщо ви як користувач «Фейсбуку», «ВКонтакті» або іншої соціальної мережі голосуєте під своїм «ніком», то ви можете проголосувати стільки разів, скількома соціальними мережами користуєтеся. І це буде достовірне голосування, бо ви будете ідентифікованою особою, оскільки в нас немає державного підходу до того, як ідентифікувати людину, крім електронних підписів (і це поширено серед маленької кількості людей). Тому будь-яке електронне голосування в Україні не може бути рівноцінною заміною голосуванню бюлетенями», — говорить він.

«Ми були дуже шоковані, що обрали таку процедуру. Але це вже питання до Президента», — говорить Олексій Хмара. Адже за результатами голосування через таку процедуру могли перемогти люди, які краще організовані або про яких більше знають. «Якщо Віталій Шабунін відомий в Україні борець з корупцією, то теоретично (навіть за недосконалої системі) за нього проголосують багато людей. Тут визначити, хто найкращий, не допоможе навіть мегаоб’єктивна система голосування. Переможе той, кого більше знають в Інтернеті», — пояснює він.

Здається, що обидві сторони ситуації просто не знайшли спільної мови. НАБУ зі свого боку не надав достатньо інформації про те, як користуватися системою голосування (детальний інструктаж був проведений кореспонденту «Дня» особисто телефоном працівником НАБУ, на сайті ж відповідної інформації «День» не знайшов), а активісти — передчасно почали нарікати на роботу Антикорупційного бюро. Та й узагалі, постає питання, чи склалася б така ситуація, коли б усе проводилося без такого поспіху?

ДО РЕЧІ

На момент здачі номера до друку стало відомо, що один із учасників конкурсу, голова громадської організації «Ні — хабарництву! Я не даю і не беру хабарів» Сергій ГУЛА зняв свою кандидатуру з виборів. «Проблема в тому, що все закрито. Ми насправді не знаємо, прийняла система голос чи ні, як нас запевняють в НАБУ. А чи можемо ми дійсно повірити їм, що система не прийняла «лівий» голос? Все мало б бути більш продумано та авторизованою. Авторизація, звісно, — ускладнена процедура, але це хоча б якийсь елементарний спосіб захисту.

Чесно кажучи, мені здається, що це навіть не непрофесіоналізм, а, на жаль, чорна гра. Очевидно, що фальсифікації будуть. Зрозуміло, що будуть найрізноманітніші маніпуляції. Я вбачаю в цьому всьому цілеспрямовану подвійну гру. Наразі вже вісім чоловік відмовилися від участі в конкурсу. Найбільша проблема в тому, що немає основного принципу — легітимності. Якщо до нас не прислухаються — ми будемо судитися», — сказав він «Дню».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати