Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Держава продасть 300 підприємств...

Експерт: «Цілком реально отримати до кінця 2015 року 17 мільярдів гривень, але Фонду держмайна треба подбати про «чесність» покупців»
10 липня, 12:37
ІГОР БІЛОУС, ГОЛОВА ФДМУ: «МИ НАМАГАЄМОСЯ ПОВТОРИТИ УСПІХ «КРИВОРІЖСТАЛІ» — ТОБТО ВСЕ БУДЕ ДУЖЕ ПРОЗОРО, ВСЮ ІНФОРМАЦІЮ БУДЕ НАДАНО ЯК ЖУРНАЛІСТАМ, ТАК І МІЖНАРОДНИМ ЕКСПЕРТАМ, ЯКІ БРАТИМУТЬ УЧАСТЬ У ПРИВАТИЗАЦІЇ»

Фонд держмайна України до кінця року планує виставити на продаж 302 об’єкти і виручити за них не менше 17 мільярдів гривень. Про це вчора на прес-конференції повідомив його голова Ігор Білоус. Загалом же у державній власності, за його оцінками, має залишитися не більше 300 підприємств (наразі їх 1400).

Найперше виставлять стратегічні. Спочатку — «Одеський припортовий завод» (ОПЗ). «Бачимо величезний інтерес до ОПЗ. Очікуємо, що ціна буде не менше 0,5 мільярда доларів», — сказав він. За словами Білоуса, сьогодні відбуваються активні переговори з інвесторами щодо цього об’єкту. «Пройшло вже сім зустрічей, є дуже багато зацікавлених людей, їх кількість збільшується», — пояснив він.

Далі продадуть «Центренерго» та пакети шести обленерго. «Маленькі електростанції, я думаю, ми почнемо вже виставляти в кінці літа або на початку осені, оскільки тим, хто їх буде купувати, потрібно підготуватися до опалювального сезону», — сказав Білоус. Основні продажі, за його словами, плануються на листопад і грудень цього року.

При цьому голова Фонду держмайна додав, що він ініціює скасування обов’язкового продажу на фондових біржах 5 — 10% акцій стратегічних підприємств перед їх приватизацією. Наразі це проводять для того, щоб до проведення конкурсу визначити ринкову вартість пакету акцій компанії. «Ми внесли на розгляд зміни до приватизаційного закону, щоб скасувати 5 — 10% щодо стратегічних об’єктів, тому що це збиває весь процес приватизації», — сказав він. За словами Білоуса, Кабмін розглянув та схвалив документ, і зараз цей проект закону — на шляху до комітету ВР. «Я сподіваюся, що ми ще встигнемо до кінця липня це провести для того, щоб я не продавав 5 чи 10 відсотків на біржі, а ми сконцентрувалися на процесі (приватизації) в кінці року», — додав він.

У приватизаційну процедуру Фонд готує ще ряд цікавих змін. Зокрема, планує взяти професійних радників. «Тобто консультантів, щоб вони допомогли нам залучити більшу кількість потенційних глобальних інвесторів. І ми разом із ними — вони з бізнес-сторони — виконали всі процедури і провели ці конкурси», — пояснив Білоус.

При цьому новий керівник Фонду держмайна обіцяє, що всі конкурси будуть проводити із залученням журналістів, особливо аукціони. «Ми намагаємося повторити успіх «Криворіжсталі» — тобто все буде дуже прозоро, всю інформацію буде надано як журналістам, так і міжнародним експертам, які братимуть участь у приватизації», — говорить Білоус. Вже в понеділок він разом із командою інших урядовців розповідатиме про цікаві об’єкти для інвестування американським бізнесменам на інвестиційній конференції в США. Аналогічні конференції пройдуть цього року ще у Франції та Німеччині. «День» попросив колишнього голову Фонду держмайна Олександра РЯБЧЕНКА оцінити реалістичність виконання намічених Білоусом планів:

— Я підтримую ці кроки і плани щодо продажу інвестиційно-привабливих об’єктів. Найгірша ситуація, коли приватизації взагалі немає. Україна такі періоди переживала, і тоді рух державного майна проходив поза приватизаційним шляхом (через суди, банкрутство, тощо). Тобто майно рухалося, але не прозорим і не чистим способом. Які об’єкти треба продавати, а які відкласти — все це політичні рішення, за які відповідає КМУ. Але серед виставлених на продаж мають бути інвестиційно-привабливі. Наприклад, сьогодні багато говорять про ОПЗ. Для його продажу час нормальний: ціна на газ менша, і він став прибутковим. А коли вартість блакитного палива становила 500 доларів за тисячу кубометрів, то це був дуже тяжкий період в роботі заводу. «Центренерго» — єдине з чотирьох потужних теплоенерго, яке ще лишилося у держави. У 1990-х уряд визначив шлях розвитку енергетики за британським варіантом: теплова енергетика — приватна, атомна і гідроенергетика — державні. За цим принципом живемо вже 20 років, але управління ще не всіма об’єктами відповідає цій моделі. Цілком реально зібрати 17 мільярдів гривень за приватизацію до кінця року. Але уряд і Фонд мають створити умови, які б забезпечили максимальну чесність потенційих покупців відносно їхніх інвестиційних планів щодо розвитку підприємств та реальних власників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати