Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Головний фінінспектор вимагає відсторонити Прем’єра...

За те, що той «перешкоджає роботі Державної фінансової інспекції». Як відреагує Генеральна прокуратура?
20 березня, 14:27
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У Брюсселі прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає посилення дії економічних санкцій щодо Росії, а також переконує наших партнерів збільшити та пришвидшити виділення макроекономічної допомоги Україні. Повернеться Арсеній Петрович в Київ «зі щитом», чи «на щиті» — наразі не відомо. Але стартові позиції Яценюка — вийти переможцем у цій «боротьбі» — суттєво ослабив один, м’яко кажучи, неприємний інцидент, який трапився у стінах парламенту напередодні його відрядження ...

Під час брифінгу у Верховній Раді наразі відсторонений від виконання обов’язків голови Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко, розмахуючи «документальними доказами», заявив, що в Кабміні Яценюка крадуть, і прем’єр це покриває.

«Корупційні схеми в Україні очолює уряд Яценюка», — заявив Гордієнко. За його словами, Держфінінспекція в 2014 році провела близько 4 тис. ревізійних перевірок, якими було встановлено факти збитків державі на суму понад 7 млрд 600 млн гривень, що в два рази перевищує суму за звітний період 2013 року.

Зокрема Держфінінспекцією виявлено такі факти корупційних дій, що спричинили мільярдний збиток держави за результатами фінансово-господарської діяльності підприємств: 219 млн гривень — за ревізією «Укртрансгазу», 358 млн гривень — «Укргазвидобування» 258 млн гривень — «Укрзалізниці», 300 млн гривень — «Укрзалізничпостач», 61 млн гривень — «Укрпошти», 220 млн гривень — Державної служби соціального зв’язку та захисту інформації, 552 млн гривень збитку і 1 млрд 46 млн фінансових порушень Міністерством фінансів.

Також відсторонений голова Держфінінспекції заявив, що уряд блокує розкриття корупційних схем часів Азарова. «На жаль результати перевірок державних підприємств свідчать про те, що після Революції гідності системна корупція Януковича — Азарова не була ліквідована, а просто змінила керівника і стала невід’ємною частиною нового уряду Тепер корупційні схеми в країні очолює уряд Яценюка», — сказав він.

Насамкінець чиновник офіційно звернувся до ГПУ з проханням перевірити діяльність уряду.

«Я офіційно звертаюся до Генпрокуратури перевірити вищезгадані факти, притягнути до відповідальності винних у корупції посадових осіб. На час проведення перевірки відсторонити від займаної посади прем’єр-міністра України Яценюка, який перешкоджає роботі Державної фінансової інспекції. Прошу Президента України взяти під особистий контроль розслідування цих фактів. Звертаюся до народних депутатів ініціювати відставку уряду в разі підтвердження фактів корупційної діяльності», — сказав він.

У Кабінеті Міністрів поки ніяк не коментують заяви чиновника. А от «Народний фронт» заявив що заяви усуненого з посади голови Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка у Верховній Раді є симптоматичною реакцією старої державної системи на діяльність прем’єр-міністра України та уряду щодо очищення органів центральної виконавчої влади від осіб, які не відповідають займаним посадам. Про це йдеться в заяві «Народного фронту», поширеній прес-службою.

У «Народному фронті» нагадали, що Гордієнко був публічно відсторонений прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком з посади два тижні тому і вже через кілька днів службове розслідування його діяльності повинно бути завершено і передано у відповідні органи.

До відома, Гордієнко був відсторонений 4 березня. Яценюк мотивував цей крок «необ’єктивністю проведення фінансової перевірки концерну Антонова, зловживанням фінансових інспекторів під час проведення аудиту великих державних компаній і відсутністю дієвого контролю за державними коштами та майном».

У громадській організації «Центр протидії корупції» повідомили, що якщо навіть Гордієнко і каже правду, «йому все одно ніхто не повірить». Мовляв, у нього самого є проблеми з діловою репутацією. Лише за тими справами, які розслідував Центр, пан Гордієнко, за словами голови правління ЦПК, «покрив» розпил близько 3 мільярдів бюджетних гривень, будучи на посаді голови Держфінінспекції.

Та якби то не було, автор поста в соціальній мережі «Фейсбук», який ми подаємо під цим матеріалом, має рацію: після такої «відвертості», якщо Україна справді стає демократичною і цивілізованою державою, в Генпрокуратурі має бути відкрито кримінальне провадження, кінцем якого буде судовий вирок: покарати Яценюка і причетних за корупцію, або Гордієнка — за наклеп. А поки що наша Генпрокуратура мовчить...

ГОЛОС З «ФЕЙСБУКУ»

Дмитро СПІВАК, депутат Одеської міської ради:

— Громадськість так захопилася «порівняльними характеристиками» двійників Путіна, що немає часу звернути увагу на «дрибниці».

Сьогодні керівник Держфінінспекції відкрито звинуватив нашого прем’єра в кришуванні корупційних схем на багато мільярдів. З фактами, цифрами, доказами. У принципі, це грандіозний скандал. Особливо враховуючи п’ятимільярдний кредит, отриманий днями. У БУДЬ-ЯКІЙ європейській країні реакція б не забарилася. І дуже жорстка. Парламент створив би спеціальну комісію для перевірки цих фактів, УСУНУВШИ на час розслідування прем’єра з посади. Генеральна прокуратура порушила б кримінальне провадження за фактом корупції та шахрайства в особливо великих розмірах. А з урахуванням війни — за зраду інтересам держави. І через кілька тижнів усі дізналися б результати розслідування. І країна дізналася б правду. Варіантів два. Якщо факти підтверджуються, прем’єр- міністр йде під суд. Якщо не підтверджуються — під суд йде той, хто звів наклеп на керівника уряду.

Ось так би розвивалися події в цивілізованій європейській країні. Так має бути. Так працює ДЕМОКРАТІЯ. Та й усі ЗМІ зробили б це своєю ТОП-новиною. І щодня стежили б за перебігом розслідування. Власне, як і за перебігом інших розслідувань.

А ми що? Та все як завжди. Путін х@йло!.. Крим — наш!.. і т.д. Згоден із цим. Але корупція в уряді не менший ворог, ніж будь-яка агресія.

Нам чомусь набагато цікавіше обговорювати діагноз Путіна. Нам подобається розглядати його гудзики на піджаку й краватку. Порівнювати, «як він пітнів» ДО і як він пітніє зараз. Нам ДУЖЕ цікаво: хто, де й від кого народив.

І, звісно: скільки коштує барель нафти і який курс рубля...

Дійсно, це так важливо для життя кожного громадянина нашої країни...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати