Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гривня слабшає?

У Нацбанку запевняють, що «уважно відстежують стан грошово-кредитного ринку і... готові застосувати відповідний комплекс регулятивних заходів»
06 вересня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Цими днями українська гривня святкує шістнадцятий день народження. Із 2 по 16 вересня 1996-го року на шостому році незалежності уряд провів грошову реформу. Відтоді українці поміняли карбованці на гривні. Експерти кажуть, що саме гривня й відкрила українцям дорогу до заощаджень, а тоді її називали однією з найстабільніших валют у світі.

Натомість сьогодні стабільність гривні під питанням. Учора курс національної валюти стосовно долара на готівковому ринку України продовжував знижуватися. Гривня втратила ще три ??копійки на купівлі, на продажу — подешевшала на 7 копійок. Нагадаємо, напередодні гривня, за даними компанії «ІнтерБізнесКонсалтинг», на міжбанку знизилася до рівня трирічної давнини. Зокрема, торги по долару завершилися в діапазоні 8,1800-8,2000 гривні за долар, по євро — в діапазоні 10,2950-10,3242 гривні за євро.

Від прес-служби Нацбанку до редакції «Дня» надійшло роз’яснення ситуації з гривнею. «Національний банк України регулює грошово-кредитний ринок та його ліквідність, використовуючи всі наявні в нього інструменти, включаючи відсоткові ставки, обов’язкові резерви, активні та пасивні операції тощо», — зауважує директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова. Мовляв, учора на початок дня обсяги банківської ліквідності були досить високими — близько 25 мільярдів гривень. Це пов’язано з тим, що минулої п’ятниці (31 серпня) Національний банк України провів тендер з підтримки ліквідності банків (річне фінансування) на суму 3,8 мільярда гривень. «Це був пробний крок із надання кредитів рефінансування терміном до року», підкреслюють в НБУ. Нагадаємо, тоді задоволеними були заявки трьох банків у загальній сумі 3,825 мільярда гривень за середньозваженою процентною ставкою у розмірі 7,50% річних.

«Водночас Національний банк уважно відстежує стан та динаміку грошово-кредитного ринку і у разі виникнення ознак порушення рівноваги готовий застосувати відповідний комплекс регулятивних заходів», — запевнила Щербакова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати