Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IT-містечко замість лісу: «за» і «проти»

Експерти — про те, чому було заморожено будівництво інноваційного парку під Києвом і коли його можуть поновити
22 липня, 11:09

Будівництво інноваційного парку Bionic Hill у Києві, як відомо, заморожено. Наприкінці минулого тижня це дало привід прес-службі парку, не називаючи прізвищ, піддати критиці команду нового київського мера.

ІННОВАЦІЙНИЙ ЛОКОМОТИВ І ЙОГО «ВОРОГИ»

Нагадаємо, Bionic Hill  планується побудувати в самісінькому центрі Національного природного парку Біличанський ліс. Автори проекту першого в нашій країні інноваційного парку переконані, що він стане локомотивом модернізації країни і платформою для розвитку високотехнологічного бізнесу. Заради цього у Святошинському районі столиці на 147 гектарах, що раніше належали артилерійським складам, заплановано побудувати сучасне наукове містечко. Передбачається, що його мешканцями стануть українські і міжнародні компанії в галузі IТ, біотехнологій та енергоефективності. Для роботи, а також життя і відпочинку персоналу там буде створено всі умови, і головне — буде збережено сприятливе, майже незаймане природне середовище.

Але за нинішніх умов плани забудовників дали збій. Прес-служба Bionic Hill, посилаючись на президента девелоперської компанії UDP Віктора Галасюка, зазначає, що зволікання з будівництвом дороги та інженерних комунікацій до парку негативно позначаються на економіці Києва і країни загалом. «Унаслідок затримки з реалізацією проекту щомісяця місто не отримує понад $10 млн податків, а країну в пошуках кращої долі залишають сотні талановитих інженерів», — цитує Галасюка прес-служба.

Вона також стверджує, що компанія «діє у суворій відповідності із законодавством України і має всі необхідні документи для реалізації проекту, зокрема й дозволи на будівництво». «Торік, — інформує прес-реліз, — ми демонтували військові інфраструктурні споруди, провели рекультивацію земель колишньої військової частини, очистили її від сміття і сухостою, зробили випробувальне поле паль, облаштували дороги під’їзду будівельної техніки тощо. Усе готово для початку будівництва. Ми розраховуємо, що місто почне виконання зустрічних зобов’язань». Наголошується також, що Bionic Hill — це проект розвитку нової інноваційної економіки України, який передбачає створення 35 тисяч робочих місць і щорічні надходження $160 мільйонів податків.

Наприкінці прес-релізу, вочевидь, до відома громадян, які продовжують відстоювати Біличанський ліс, повідомляється, що компанія придбала на вторинному ринку майно колишньої військової частини і за рішенням Київради отримала ділянку у приватну власність. Ба більше, виявляється, компанія провела громадські слухання, а Київрада затвердила детальний план території, який передбачає не лише облаштування наукового містечка, а й збереження Біличанського лісового масиву, який розташований поряд із парком.

Після прочитання прес-релізу складається враження, що Bionic Hill, який «є частиною національної програми «Технополіс» і відповідає стратегії розвитку Києва до 2025 року», — це наше все. Тоді як скупуватий мер, що пустив гроші не на дорогу до цієї новобудови, а на якісь інші статті, і неадекватні екологи, що не зважають на офіційні документи, мало не вороги нашої країни, її столиці і київського бюджету.

МЕР ВИСТУПАЄ НА ЗАХИСТ БІЛИЧАНСЬКОГО ЛІСУ

Пригадую, 4 липня, виступаючи на пленарному засіданні сесії Київради, київський міський голова Віталій Кличко заявив: «26 червня Київська облрада збиралася розширити кордони Коцюбинського за рахунок Біличанського лісу. Ми змогли запобігти цьому, підписавши меморандум. Столиця не віддасть жодної ділянки лісу, тим паче під вирубку». Мер доручив секретареві Київради до 8 липня створити робочу групу з цієї проблеми, до якої обов’язково повинні увійти громадські активісти. «Разом ми зможемо захистити і Біличанський ліс, і інтереси киян», — запевнив Кличко. Саме в цьому висловлюванні  мера, а не в перекиданні київських грошей з однієї статті на іншу, схоже, слід шукати витоки появи процитованого вище прес-релізу.

Утім, у громадських активістів, спільно з якими Кличко збирається відстоювати Біличанський ліс, до міської влади також є претензії. Як зазначає депутат Київради Юрій Левченко, «забудовники використовують  цей момент (війну на Сході України. — Авт.) заради своєї особистої вигоди і знищують життєвий простір киян».

Голова громадського комітету за збереження Біличанського лісу Вероніка Агєєва зазначає, що насправді в самісінькому центрі лісового масиву буде побудовано отаке містечко районного масштабу, супутник міста Києва, де працюватиме і мешкатиме 35 тисяч осіб. «Під красивою обгорткою інноваційного проекту пана Хмельницького, — каже еколог, — практично ховається забудова Біличанського лісу. Ці 147 гектарів, розташовані в його серці, зможуть згодом знищити об’єкт заповідного фонду — Національний природний парк. Легко уявити, який потужний антропогенний тиск чинитиме  новобудова на ліс, що оточує це містечко. Погляньте на ліси, що прилягають до київських житлових масивів. Скільки там сміття, слідів від вогнищ і заїзду автотранспорту, особливо в пожежонебезпечний період!? На жаль, наші люди організовують простір відпочинку під себе». Експерт також зазначає, що рис Національного природного парку Біличанський ліс набуде ще не скоро. Зараз він, на її думку, «беззахисний».

«Екологічна бомба, якою є для Національного природного парку Bionic Hill, знищить його вже через 2—3 роки», — передбачає Агєєва. Вона переконана в тому, що територію 147 гектарів мають повернути Національному парку і реінтегрувати в нього. А Левченко вважає, що місце для інноваційного парку легко можна знайти в Києві, наприклад, у промисловій зоні на Петрівці, де є чимало пустирів.

СХЕМИ ВІД ЗАБУДОВНИКІВ

Олександр Дедюк, відомий правозахисник, що активно співпрацює із громадськими організаціями столиці, відкидає звинувачення забудовників у тому, що київські громадські організації виступають проти будь-яких проектів будівництва. «Ми розуміємо, що будувати необхідне, — каже він, — але слід чітко відрізняти, що мета, а що інструмент. Метою є людина, її інтереси і права. Будівництво, інвестори — це лише інструмент. Його потрібно застосовувати лише в інтересах людей».

Правозахисник каже про злочинні схеми, які часто-густо використовують забудовники. Зокрема, коли укладали пайову угоду на Bionic Hill, жодного проекту, за його словами, ще не було. Житлову площу будівництва на око визначили як 100 тисяч квадратних метрів. Сьогодні на сайті проекту інша цифра — понад 600 тисяч. Що це означає, запитує Дедюк і пояснює: «Держава і наші військові отримають принаймні в шість разів менше квартир, ніж слід було б...».

Він також розповідає, що у відповідь на наполегливі прохання надати інвестиційний договір на іншому будівництві, яке здійснювалося на місці військового містечка, один із заступників міністрів оборони відповів: «Що ви, хлопці, це найбільша державна таємниця України». Експерт запевняє, що практично всі військові містечка  країни розкрадено.

Повертаючись до Bionic Hill, правозахисник розповідає, що на території військового містечка були не лише склади, а й вісім житлових чотириквартирних будинки. Коли ж оформляли землевідведення, то підготували фальсифіковану довідку про те, що інших об’єктів нерухомості, окрім складів (їх викупили буквально за копійки) там немає. Але в цих будинках насправді мешкало близько 40 родин військовослужбовців. Частину з них відселили, але й досі там залишається 12 родин. А як відбувалося відселення? Людей поселяли у помешкання, куплені не в державну власність і не у власність родин, які відселяли, а у власність компанії. І відселяли за договором, в якому зазначалося, що це помешкання може бути відчужене на користь інших осіб — заселяли за ордером на гуртожиток. Від цієї шахрайської схеми вже потерпіла 21 родина,  по суті це тепер бомжі, каже правозахисник і демонструє журналістам копії відповідних документів.

Він також згадує, як починався цей проект, як передавали землю забудовникам. У законодавстві була лише одна лазівка, аби отримати землю безкоштовно — житлово-будівельний кооператив. ЖБК «Житлобудсервіс» і отримав у приватну власність ці 147 гектарів ринковою вартістю мільярд гривень. Але всупереч закону, який визначає, що засновників кооперативу повинно бути рівно стільки, скільки намічається побудувати квартир, в даному випадку засновниками були всього двоє громадян і одна юридична фірма, хоча юридичні особи взагалі не можуть бути засновниками ЖБК. І щойно цей кооператив отримав у приватну власність безплатно цю дорогоцінну землю, він одразу ж передав її як внесок до статутного фонду фірмі Bionic, а сам раптово закрився, обурюється Дедюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати