Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кожен третій українець працює в «тіні»

10 мільйонів офіційно працюючих фактично мають забезпечити проживання 45 мільйонів
09 жовтня, 13:10
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В Україні стрімко зростає кількість працюючих у тіньовому секторі економіки. «П’ять мільйонів працівників, або кожен третій, працюють нелегально, без законного захисту та охорони праці. У цій сфері обертаються понад 200 мільярдів гривень тіньової заробітної плати», — повідомив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Через це держава недоотримує податки, єдиний соціальний внесок, що породжує дефіцит грошей на виплату пенсії та соціальні виплати.

«Податкове навантаження все більше перекладають на легально працюючих, чисельність яких щорічно падає і вже становить менше 10 мільйонів. Тобто ці 10 мільйонів фактично мають забезпечити своє проживання та інших 35 мільйонів населення України. Такого економічного навантаження немає ні в одній європейській країні», — каже він. Нагадаємо, що за оцінками голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, тіньові зарплати українців у місяць складають 20 мільярдів гривень.

Чим зумовлене стрімке зростання «тіні»? Та як переломити тенденцію? Про це «День» запитав президента «Центру економічного розвитку» Олександра Пасхавера:

— У нас значна частина економіки не працює, бо йде війна, тож є логічне падіння виробництва. Відтак офіційне безробіття зростає, але люди намагаються влаштуватися хоч на якусь роботу, тому погоджуються на тіньові заробітки. Все в найкращих традиціях української економіки. Як зламати тенденцію? Починати треба із загального порятунку країни. Для України найбільша проблема — корупція. Я прочитав коментар Олексія Навального про прийняті українським парламентом у першому читанні законопроекти про корупцію, і він наголосив, що в Росії корупція тільки на другому місці серед проблем, після тотального страху підкорення президенту. Так от в Україні корупція безмежна, і вся бюрократія її свято сповідує. Тож починати треба з обновлення бюрократії. Слід наповнити кабінети чесними людьми. Тоді з’являться умови для реформування, і виникне жива економіка, якій під силу розв’язати накопичені проблеми. Це — єдиний шлях зберегти нашу державу. Боротьба з тіньовими зарплатами в умовах корупційного податку абсолютно аморальна. Його наявність вимагає тіньової зарплати. Якщо знімаєте корупційний податок, тоді можна платити легально податки. В іншому випадку ніяких доходів не вистачить на це.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати