Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кремль намагається відновити геополітичну конструкцію «а-ля СРСР»

Експерти «Дня» — про саміт БРІКС і загрози для України
17 липня, 11:47
Фото Reuters

Як і очікувалося, на шостому саміті БРІКС — п’яти країн, що розвиваються, — було досягнуто домовленості про створення альтернативи Всесвітньому банку та МВФ. На зустрічі в бразильському місті Форталеза Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка заявили про створення власного банку з початковим капіталом у $50 млрд. Його штаб-квартира буде в Шанхаї, а першим президентом стане представник Індії. У країн БРІКС має з’явитися пул валютних резервів, а в перспективі — також енергетична асоціація, подібна до Організації економічного співробітництва і розвитку. Водночас, як пише Reuters, новий банк відображає зростаючий вплив країн БРІКС, на які припадає майже половина населення земної кулі й близько 1/5 світового обсягу виробництва.

На саміті у Форталезі лідери Бразилії, Індії, Китаю та ПАР утрималися від критики Володимира Путіна у розв’язанні кризи в Україні. Вони лише закликали всі сторони до стриманості, щоб цей конфлікт можна було розв’язати мирним шляхом.

Чи стане нова фінансова інституція країн БРІКС альтернативою МВФ та Всесвітньому банку? Чи несе якусь загрозу вплив Росії у БРІКС для України? Про це «Дню» розповіли експерти.

«БРІКС — ВІРТУАЛЬНИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЕКТ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ»

Андрій НОВАК, економіст:

— БРІКС — це об’єднання країн, які перебувають на стадії економічного розвитку та мають великий потенціал. БРІКС — один із міжнародних проектів Російської Федерації для означення її статусу як глобального гравця. Поки що не можна сказати, що це об’єднання має якісь конкретні внутрішні та економічні правила гри чи спільні дії. Це, скоріше, здебільшого політичний проект для того, щоб позначити економічні та політичні інтереси груп країн, які входять до цього об’єднання. Ці держави також мають глобальні перспективи й подальші плани, хочуть бути серйозними гравцями на міжнародній, політичній та економічній аренах. Але в цього об’єднання є одне дуже слабке місце — Росія, оскільки вона після анексії Криму і продовження воєнних дій на території України поступово у всьому цивілізованому світі стає країною-ізгоєм. Президент РФ Володимир Путін різко змінив ставлення до себе всього світу за останні три місяці. Він вже дійшов до того, що далеко не кожен світовий лідер буде зустрічатися і навіть бути на спільній фотографії з ним. БРІКС — скоріше тимчасове, ніж перспективне для майбутнього об’єднання.

Щодо банку БРІКС. Ні самі країни БРІКС, ні їхні структури — такі, як банк, не є загрозою (для західних інституцій. — Ред.). Причина проста — країни, які входять у це об’єднання, дуже залежать від західних інвестицій. Економічний розвиток кожної країни БРІКС багато в чому залежить від провідних технологій, а вони походять із країн західного світу. Без цих інвестицій і технологій жодна країна не зможе розвиватись, зокрема й ті, які є в БРІКС. Тому з появою банку не буде загрози ні валютному, ні на фондовому ринкам, так само не буде загрози долару чи євро.

Україні загрожує не вплив у БРІКС, а сама Російська Федерація. Вона не віртуальна, економічна і політична, а військова. РФ посягнула на територіальну цілісність України. Це — максимальний прояв агресії однієї країни до іншої. Я впевнений, що країни-члени БРІКС не підтримуватимуть Росію в цій агресії проти України, тому що тоді вони також підуть її шляхом — ізоляції. А вони цього не хочуть і не можуть допустити, особливо Бразилія, яка дуже багато витратила на організацію чемпіонату світу з футболу, який нещодавно закінчився. На ньому було дуже багато коштів із західних країн і кредитних ресурсів, які взяли бразильці. Тепер, щоб сплатити цей борг, Бразилії треба буде серйозно співпрацювати із західними інституціями та країнами. Тому БРІКС — віртуальний політичний проект Російської Федерації у сенсі позиціювання її як глобального гравця.

Країни БРІКС ніколи не підуть на конфронтацію із західним світом заради відносин із Росією. Вони будуть зустрічатися, можливо, при нагоді витягувати якісь інвестиції з Росії для своїх країн, але не будуть іти на конфронтацію із Заходом.

«КОНФЛІКТ МІЖ КИТАЄМ ТА РОСІЄЮ ЗАРАЗ ПРИХОВАНИЙ, АЛЕ РАНО ЧИ ПІЗНО ВІН СТАНЕ ЯВНИМ»

Ерік НАЙМАН, управляючий партнер інвестиційної компанії «Капітал Таймс»:

— До кризи 2008 року очікувалося, що БРІКС стане реальною потужною силою. Однак після кризи оголилися проблеми, характерні для цих країн. Передусім це — інституційна слабкість цих країн, величезна корупція, нестійкий економічний ріст. Зараз ці держави більше підтримуються за рахунок розвинених країн — відновлення економіки США та єврозони.

БРІКС — дуже великі країни за кількістю населення та розміром економіки, але тільки Китай виділяється реально великими впливом на економіку. Решта країн — сильні регіональні гравці.

Щодо впливу Росії у БРІКС та загроз для України, я не вірю в таку загрозу. Розумію антиамериканські настрої в багатьох країнах. Але, з другого боку, всі так само залежать від прихильності США. Тому тільки-но Америка поманить усіх пальцем, вони одвернуться від Росії. Сьогодні, за великим рахунком, саме Росія зацікавлена сколотити антиамериканську коаліцію. Наскільки це вдасться — невідомо. Нині ми бачимо, що Кремль намагається відновити геополітичну конструкцію «а-ля СРСР», де Радянський Союз виступав другою політичною силою. Це контрастує з інтересами Китаю, який і зайняв би місце СРСР. Конфлікт між Китаєм і Росією зараз прихований, але рано чи пізно він стане явним. Тому я не вірю у надійність подібних конструкцій. Тим паче, що це дуже різні країни щодо культурної площини, структури економіки тощо.

Щодо банку БРІКС. Найближчим часом, зокрема десятиріччя, він не становитиме загрози для Заходу. Для цього їм (БРІКС. — Ред.) потрібно створити альтернативу СДР (спеціального права запозичення), а на це в Америки пішов не один десяток років. У більш слабших економічно та геополітично країн це може зайняти значно більше часу, поки вони до цього доростуть.

Щодо впливу Росії у БРІКС. Гадаю, це створить певні складнощі при розгляді українського питання на Раді Безпеки ООН чи на Асамблеї ООН. Україна може стати жертвою компромісів розвинених країн із великими країнами, що розвиваються, які входять до БРІКС. Загроза, що Україну просто зроблять розмінною монетою, існує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати