Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Киянам обіцяно тепло

Незважаючи на ймовірність запровадження в Україні надзвичайного стану в енергетиці
03 липня, 11:47
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

З 1 липня набрав чинності закон № 1198, який зобов’язав національного регулювальника встановити обгрунтовані тарифи для теплокомуненерго в частині теплопостачання й гарячого водопостачання. Основним предметом цього документа, як пояснив генеральний директор компанії «Київенерго»  Олександр  Фоменко, є перехід, зокрема й у місті Києві, компаній-монополістів на прямі договори зі споживачами.

Тобто з 1 липня «Київенерго»  працює зі столицею на прямих договорах, виключивши з грошового ланцюжка жеки й інших посередників. «Ми плануємо 6800 будинків комунальної сфери взяти на прямі договори», — повідомив Фоменко. Відповідно встановлені й нові тарифи, які покривають собівартість витрат «Київенерго» на вироблення та постачання теплової енергії та на послуги гарячого водопостачання. Зросли ці тарифи досить істотно. «Вище 50%, — говорить Фоменко й доповнює: — Сьогодні в міській адміністрації була нарада за участю мера, на якій обговорювалися соціальні питання підходу до жителів міста, які не мають достатньої прибуткової частини для повної оплати за енергоносії». Фоменко висловив упевненість, що міська й районні адміністрації робитимуть усе можливе, щоб оперативно визначитися з пільгами й субсидіями для населення, і таким чином не дадуть надалі зростати заборгованості перед компаніями-постачальниками».

Нинішня заборгованість, м’яко кажучи, вражає. Борг споживачів перед «Київенерго» перевищує 2,9 мільярда гривень, а компанія у свою чергу винна за газ НАК «Нафтогаз України» майже 2,6 мільярда. Щоправда, населення столиці заборгувало енергетикам не так уже й багато — 800 мільйонів гривень, тоді як держава (за компенсації в різниці тарифів) і житлово-комунальні організації більш ніж по одному мільярду.

Певний час тому «Київенерго» було налаштоване вельми жорстко й відключало від гарячого теплопостачання будинки, в яких була певна кількість жителів-неплатників. Але перед тим як вищезгаданий закон набрав чинності, воно змінило тактику й, як повідомив Фоменко, знову дало гарячу воду в будинки, піддані таким неприємним санкціям. Без гарячої води зараз у столиці залишаються лише ті райони, де ведуться роботи з підготовки до нового опалювального сезону. «Київенерго» навіть  закликає киян зайняти активну громадську позицію й захищати свої права на гарячу воду від недбалих працівників жеків. Для цього їм роз’яснюється послідовність дій і повідомляються номери відповідних телефонів.

Більше того, відповідаючи на запитання непримиренних до неплатників журналістів, Фоменко запевнив, що «Київенерго», і особливо в тому випадку, якщо отримає компенсацію за різницю в тарифах від держави й отримає недоплату з жеків, не відключатиме від гарячої води й тепла тих мешканців, які мають борги. Його підтримав і представник «Нафтогазу», начальник управління контролю за розрахунками Владислав Яковлєв. Він запевнив, що зараз ведуться конструктивні переговори щодо компенсації різниці в тарифах, й лише одне це рішення знизить напруженість у постачаннях газу для столиці. За його словами, за 15 років його роботи в Нафтогазі Київ ще жодного разу не був без газу. Він упевнений, що так буде й тепер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати