Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Літо – без електрики

Чому українські чиновники купують вугілля у агресора?
02 квітня, 11:50
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Україна експортує російське вугілля, і через це втрачають роботу українські шахтарі. В результаті електростанції недоотримують вугілля і працюють, як кажуть, у півсили. Енергоринок не має можливості платити енергетикам, а ті, у свою чергу, гірникам. Коло замикається.

Відкриваючи у вівторок  засідання Кабміну, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав: «Я вкрай незадоволений: продовження надзвичайного стану відображає реальне становище в енергетичному секторі. 2,5 мільярда вже неплатежів, повний бардак у розрахунках із підприємствами електроенергетики. Вугілля, як завжди, вже немає».

І справді, склади українських електростанцій, які використовують для виробництва електроенергії вугілля антрацитових і бідних марок, сьогодні заповнені всього на 15,5%. Це — в середньому, а на Старобешівській станції — на 6,6%, на Слов’янській — на 4,6%, на Зміївській —  на 1,5%, на Криворізькій — на 4,1%, на Придніпровській — на 2,2%. Щонайпотужніші підприємства працюють, як кажуть, з коліс, і  будь-яка випадковість на залізниці може призвести не просто до їх зупинки, але й до розвалу всієї енергосистеми країни.

Говорить глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець: «Ціни на електроенергію, яка поставляється з Росії, змінюються з місяця в місяць, але все одно вони на 13—15 копійок вищі, ніж ціна українських теплоелектростанцій. І ця ціна регулюється  НКРЕКУ. У зв’язку з цим вітчизняні електростанції зазнають величезних збитків і потихеньку розвалюються. Отже це пов’язано не лише з вугіллям, але і з тарифною політикою. Проте Україна в січні-лютому експортувала електроенергію з Росії приблизно на 430 мільйонів гривень. А заборгованість по зарплаті українським шахтарям зростала на 350 мільйонів гривень на місяць. І замість того, щоб підтримати вітчизняну теплогенерацію, створювати комфортні умови власним енергетикам і гірникам, наші регулюючі органи  ведуть незрозумілу економічну і фінансову політику».

«Електроенергія, яка поставляється з Росії до України, проходить через окуповану територію, — продовжує профспілковий лідер, — тому значна її частина використовується саме там. Виходить, наша держава створює комфортні умови для армії окупантів. І є ще один кабальний контракт, який був підписаний «Укрінтеренерго» 29 грудня минулого року, — на постачання електроенергії до Криму. І ціни там теж невигідні для України — низькі. Все це було нав’язано нам Росією. Хто за цим стояв з нашого боку — незрозуміло».

Волинець цитує вислів на засіданні Кабміну глави Міненерговугілля Володимира Демчишина: «У нас немає проблем з постачанням вугілля тепловим електростанціям, ми звиклися працювати з коліс». «Це — небезпечна звичка», — говорить він, і наводить як приклад Придніпровську ТЕС, де запаси вугілля складають приблизно 5 тисяч тонн на добу, інколи 7 тисяч, інколи 10—12. Тоді як при стабільних постачаннях має бути не менше 90 тисяч тонн». Лідер гірників закликає, щоб щодо цього сказали своє слово регулюючі органи. Але член НКРЕКУ Володимир Євдокимов стверджує: «Якби не було імпорту, вірогідність розвалу системи була б вищою». Він також зізнається: «Що стосується цінової політики — комісія приймає ті рішення, які рекомендовані для прийняття».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати