Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Насірова «просять» піти

Ганна ДЕРЕВ’ЯНКО: Зростає кількість компаній, в яких є претензії до роботи податкової
22 жовтня, 11:18
ГАННА ДЕРЕВ’ЯНКО

Голова Державної фіскальної служби України (ДФСУ) Роман Насіров відзвітував за 9 місяців роботи відомства. З його слів випливає, що в бізнесу з податківцями і митниками проблем немає і панує цілковита ідилія. «Переводимо всі сервіси в електронну форму, вже можлива реєстрація бізнесу за 24 години, зменшилася сума переплат податків бізнесом на 2,2 мільярда гривень», — пояснює він. Особлива гордість Насірова — перевиконання податківцями плану бюджетних зборів майже на 20 мільярдів гривень. Це дало змогу збільшити загальну суму податкових зборів за 9 місяців, каже Насіров, до 341 мільярда гривень. Щоправда, голова ДФСУ забув  уточнити, скільки  з цієї суми забезпечила девальвація і інфляція.

Радує бізнес, за словами начальника ДФСУ, автоматична процедура повернення ПДВ і зростання загальної суми відшкодування. «Платникам відшкодували 45,5 мільярда гривень, з яких 25 мільярдів в автоматичному режимі. До кінця року ще повернемо 19,5 мільярда. Цифра щомісячного повернення зросла з 5,5 мільярдів гривень до  більш як 7 мільярдів», — пояснив Насіров. За його словами,  Мінфін розглядає також питання випуску ПДВ-облігацій.  Насіров запевняє, завдяки електронному  адміністрування ПДВ і  підвищенню ефективності роботи податкової міліції (з виявлення фактів порушення податкового законодавства) за останніх 5 місяців  посилилася боротьба з тіньовим бізнесом. Щоправда, сам бізнес у це не надто  вірить і на всіх бізнес-форумах нарікає, що податківці почали його «кошмарити». Серед останніх прикладів наводить перевірки IT-сектора.

Очільник ДФСУ називає кілька кроків щодо реформування відомства. «До кінця року пропонуємо замінити паперові ліцензії на електронні і зробити їх безстроковими. Запровадити електронний документообіг, аби всі заявки на придбання акцизних марок подавалися виключно в електронному вигляді. Також запустимо онлайн— сервіс для мобільних телефонів,  аби можна було виявляти точки неліцензованого продажу алкогольної продукції. Кожен зможе перевірити на інтерактивній карті, ліцензована чи ні точка продажу, і повідомити нас про порушення», — пояснив він. Також запустять спрощені форми податкових декларацій зі сплати податку на прибуток підприємств, ПДВ, єдиного податку для 3 і 4 групи юридичних осіб,  земельного податку тощо. Під час презентації  голова  ДФСУ видавався  напруженим. Чому — стало  зрозуміло  дещо пізніше.

Реформи реформами, але результат не задовольняє голову уряду Арсенія Яценюка. На одному з останніх засідань КМУ (закритій його частині) він виніс сувору догану Насірову за якість реформ. А вчора прем’єр-міністр України додав ще кілька горіхів у город  ДФСУ. Яценюк закликав Насірова звільнити 42% керівників у центральному апараті відповідно до закону «Про очищення влади» (про люстрацію) і 15% апарату обласних керівників. Але кадрові плани прем’єра і Насірова, схоже, не збігаються. Як розповів начальник ДФСУ учора, спираючись на поради Фонду, на першому етапі відомство готувалося скоротити до кінця 2015 року 20% всіх співробітників, тобто  у ДФСУ працюватиме менш як 50 тисяч осіб.

Є питання до роботи Насірова  і  в іншого  відомства. Робоча група з перевірки ДФСУ рекомендує уряду розглянути питання про звільнення очільника відомства. «Відповідно до звіту, наданого Кабмінові, робоча група рекомендувала: від Мін’юсту порушити питання про відповідність його (Насірова. — Авт.) посаді. Мінфін, Нацслужба (Нацагенція з питань держслужби. — Авт.), а також секретаріат Кабміну порушили питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Ви маєте розуміти, що дисциплінарна відповідальність передбачає також і звільнення», — пояснила керівник люстраційного департаменту Мін’юсту Тетяна Козаченко. Нагадаємо,  що  групу сформували за дорученням Міністерства фінансів. За словами Козаченко, робоча група встановила, що з 344 керівників ДФСУ 76 не мають права обіймати свої посади і мають бути негайно звільнені.

Схоже,  що  кількість  незадоволених роботою Насірова зростає.  У зв’язку з цим  постає  запитання: залишать його чи  «підуть»? Як розповідають джерела  «Дня» у Мінфіні і КМУ, над заміною головного фіскала країни почали задумуватися ще місяць тому. Тепер  рішення за прем’єром.

«День» поцікавився в бізнесу, чи відчуває він позитивний ефект від  податкової реформи і в чому він виявляється.

КОМЕНТАРІ

Олег  ПЛАТОНОВ, заступник голови громадської ради при ДФСУ (з питань митниці):

— На жаль, позитивного ефекту від податкової реформи ми не бачимо.  Окрім зміни назви відділів відомства і перетасовування кадрів жодних змін немає. ДФСУ перетворюється на некерований інструмент збору податків, і в ній практично втрачається митна вертикаль. Це сумно. Замість відвертості і прозорості, отримуємо перехід на ручне керування багатьма процедурами. Бізнес найбільш непокоїть визначення митної вартості.  Усі  з нетерпінням чекали, що ДФСУ виконуватиме положення Болійської угоди щодо спрощення процедур міжнародної торгівлі, але цього немає.   Чи це вина лише  ДФСУ? Напевно, ні. З одного боку, нормативні акти готує Мінфін, а ДФСУ їх лише виконує. Очевидна проблема в розриві між програмними заявами Президента,  КМУ і реальною втіленням цього в життя. Я вже згадував про ефективність робочого «крила» ДФСУ. Додам деталей. Згідно із законом податківці повинні застосовувати перший метод при оформленні товарів (тобто враховувати прямий контракт), але це часто нівелюється на практиці.  Сьогодні відбувається банальне порушення положень митного законодавства. Яскравий приклад цього — проведення конкурсу на відбір голови  Одеської митниці. Сьогодні у нас в регіоні триває велика дискусія з цього приводу. Мав бути зрозумілий і прозорий конкурс, але  замість цього з’явився  «рекомендований» начальник. І так скрізь. Я бачу три головних  проблемних місця в роботі ДФСУ: невиконання митного законодавства, непрозорі кадрові конкурси і нереалізація електронної митниці.

Ганна ДЕРЕВ’ЯНКО, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

— Легше не стало.  Як були проблеми з визначенням податкової вартості, так вони й лишилися. Коли ми звертаємося до податкових органів, щось змінюється, але  загалом — ні. Якщо оцінювати митне оформлення, то новоприйнятий Митний кодекс запровадив європейські підходи.  Тому не можна сказати,  що  оформлення у 2014-му було гіршим, ніж у 2015-му. Воно на тому ж рівні. Головне питання полягає в імплементації законодавства. На регіональному рівні воно  дуже кульгає. Компанії скаржаться, що виникають проблеми із застосуванням «прямого контракту» і підтвердженням податковими інспекторами митної вартості.  Бізнес не відчуває особливого поліпшення ситуації з відшкодуванням ПДВ. Якщо говорять про збільшення суми відшкодування ПДВ, то це логічно з урахуванням чинника девальвації. Якщо порівняти  ціни розмитнюваних товарів в 2014-му і в 2015 році, то, як кажуть в Одесі, це дві великі різниці.  Звідси й зростання суми виплат експортерам ПДВ. Але загалом тенденції до збільшення  повернення цього податку бізнесу не спостерігається. Є складнощі з автоматичним поверненням ПДВ, і компанії й далі стикаються з ручним режимом розподілу податку. Можливо, це й неприємно чути Насірову, але об’єктивно з 900 наших учасників асоціації проблеми з ДФС у 45 компаній. Зростає кількість компаній, в яких є претензії до роботи ДФСУ. Такого давно не було. Я б поставила трійку ДФСУ за її роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати