Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наступна зустріч — у Стокгольмі?

Сьогодні закінчується пауза в газових переговорах між Україною та Росією
28 травня, 10:20
МІНІСТР ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ЮРІЙ ПРОДАН ПІСЛЯ ЗУСТРІЧІ З ГОЛОВОЮ «ГАЗПРОМУ» В БЕРЛІНІ: «Я РОЗМОВЛЯВ ІЗ ПАНОМ МІЛЛЕРОМ. МИ ДОМОВИЛИСЯ, ЩО НАСТУПНОГО ТИЖНЯ... ДО НЬОГО ПРИЇДЕ НОВИЙ ГОЛОВА НАК «НАФТОГАЗ» / ФОТО РЕЙТЕР

Проте ще незрозуміло, чи розпочнеться сьогодні новий тур. Очікується, що він буде проведений до кінця цього тижня. Як заявив увечері в понеділок міністр енергетики України Юрій Продан, пакетну пропозицію України в Берліні прийнято не було. Тристоронні переговори у форматі Україна—ЄС—Росія, йдеться також у поширеному за підсумками переговорів прес-релізі НАК «Нафтогаз України», не дають результату через неконструктивну позицію російської сторони. Вона, констатують автори документа, «вимагає безумовного погашення всіх виставлених рахунків, включаючи і спірні суми». У «Нафтогазі» відзначають, що українська сторона знову озвучила необхідність пакетної угоди, яка, з одного боку, регламентуватиме погашення виставлених рахунків і, з іншого, — умови подальших постачань газу до України, включаючи питання тимчасової ціни на газ до завершення суперечки шляхом переговорів або арбітражного врегулювання. «Нафтогаз» вкотре підтвердив свою готовність погасити неоплачені рахунки за умови досягнення цивілізованого компромісу, який гарантуватиме безперебійність постачань газу до України.

Європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер оптимістичніший. Він вважає, що в понеділок на тристоронній зустрічі було досягнуто істотного прогресу, хоча й відзначає, що прориву досягти не вдалося. У комюніке, поширеному його прес-службою, повідомляється, що Єврокомісія запропонувала рішення, яке набуде чинності за умови його підтвердження російською та українською владою і газовими компаніями до середи, 28 травня. Відповідно до нього, «Нафтогаз» зобов’язався сплатити частину неоплачених рахунків за період з листопада 2013 до березня 2014 року, а також за квітень і травень 2014 року. Ці суми ($2 мільярди до п’ятниці 30 травня і ще $500 мільйонів до суботи 7 червня) мають бути переведені на банківський рахунок «Газпрому». Після отримання першого платежу почнуться консультації про нову ціну на газ за період з квітня 2014 року. При виконанні цих умов «Газпром», наголошується в комюніке, погоджується продовжувати постачання газу в червні, не наполягаючи на передоплаті. «За умови схвалення цих кроків третій раунд політичних переговорів може відбутися в п’ятницю 30 травня», — зазначають у Єврокомісії. «Ми досягли порівняно непоганого прогресу і у нас є хороші шанси на те, щоб добитися підписання угоди до 1 червня», — наводять західні ЗМІ висловлювання Еттінгера, зроблені в Берліні.

«Росія готова продовжити переговори з Україною щодо ціни на газ, якщо Україна погасить $2 мільярди боргу до кінця тижня», — заявив на прес-конференції в Берліні міністр енергетики РФ Олександр Новак. «Ми готові, за умови надходження платежів, продовжувати переговори щодо ціни», — заявив Новак, проте підкреслив, що ціна визначається контрактом, підписаним 2009 року. «Мова може йти лише про знижки. Це питання переговорів, яке стосуватиметься експортного мита», — жорстко наполягав він. Таку ж позицію російський міністр продемонстрував щодо скасування передоплати. Відповідаючи на питання, він підкреслив: «Згідно з контрактом, щоб механізм передоплати був скасований, мають бути проведені дії з врегулювання всієї заборгованості, включаючи як часткову оплату, так й інші варіанти врегулювання. Друге — домовленості, які, ми сподіваємося, будуть досягнуті до задоволення обох сторін в частині ціни, що дозволить забезпечити своєчасну оплату «Нафтогазом» подальших постачань газу і закачування до підземних сховищ». «Ми бачимо завдання разом із партнерами врегулювати ці питання, і в разі врегулювання механізм передоплати може бути змінений», — пообіцяв Новак.

Аналогічну позицію виклав журналістам і глава ВАТ «Газпром» Олексій Міллер: «Питання перше і головне: Україна повинна почати гасити борги. Це є відправною точкою». Однак, відповідаючи на питання, чи повинен «Нафтогаз» погасити увесь борг

($3,5 мільярди станом на кінець квітня), який пред’явив йому «Газпром», він сказав: «Хай хоча б зроблять перший крок. До 2 червня є час». Не отримали журналісти й однозначної відповіді на питання, чи буде «Газпром» подавати позов до Стокгольмського суду про перерахування «Нафтогазом» платежів за невибраний газ. Міллер зауважив: «Давайте розглядатимемо питання в міру їх надходження». Проте можливу знижку у вигляді пільгового експортного мита на газ Міллер окреслив досить розпливчасто. За його словами, не йдеться про знижку в $100 за 1 тис. кубометрів, як було за Харківськими угодами. «Експортне мито — це лише механізм», — так бачить суть можливої поступки глава «Газпрому».

Тим часом українські парламентери в Берліні отримали з Києва підбадьорюючі і їх, і всю країну сигнали. «Довгі роки газ був предметом корупції на усіх рівнях — аж до найвищого, прем’єра, президента. Більше цього не буде», — заявив на прес-конференції у Києві новообраний Президент України Петро Порошенко. Він запевнив, що Україна боротиметься за енергетичну незалежність. «Ми прагнемо перетворити газ з російської «енергетичної палиці» на товар», — сказав він і відзначив важливість організації реверсних постачань газу з ЄС до України, а також видобутку нетрадиційного газу всередині країни. «За два роки у нас буде LNG-термінал на Чорному морі, — повідомив «без п’яти хвилин президент. — Це один з предметів переговорів з турецькою стороною, ми пропонуємо їм партнерство».

А міністр фінансів України Олександр Шлапак у ході церемонії підписання кредитних договорів зі Світовим банком заявив, що уряд України вирішив питання залучення валюти для сплати за зовнішніми зобов’язаннями 2014 року. «Я вважаю, що ми можемо це стверджувати, — сказав він і додав: — Проблем з валютою, щоб заплатити за зовнішніми зобов’язаннями, уряд не матиме жодних». Міністр відзначив підвищений інтерес інвесторів до України, незважаючи на неспадаючу напругу на сході країни. За його словами, в ході останнього розміщення облігації уряду України купували не лише пенсійні фонди, але й давні партнери, які з розумінням ставляться до ситуації в нашій країні.

І цього самого дня оператор газотранспортної системи Словаччини компанія Eustream a.s. відкрила процедуру «Open Season» для використання нового інтерконнектора між Словаччиною та Україною на лінії «Вояни-Ужгород». Після подання цих заявок буде розміщено відповідні угоди. Україна розраховує розпочати реверсні закупівлі газу з ЄС через Словаччину по цій лінії  з 1 вересня. До кінця 2014 — початку 2015 років їхній обсяг планується збільшити до 10 мільярдів кубометрів на рік.

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки:

— У Берліні ми припустилися великої помилки, визнавши свої борги. Цього в жодному разі не можна було робити. Тому що ми тривалий час переплачували за газ порівняно з Європою.

І на цих перемовинах нам нікуди поспішати. Ми вже просунулися в організації реверсних постачань, накопичили значний об’єм газу в підземних сховищах і, як неодноразово наголошувалося, в літній період легко можемо обійтися без російського газу. І ні в якому разі нам не слід зараз платити за неузгоджений об’єм боргу.

У цьому випадку ми можемо поставити у складну ситуацію арбітражний суд, куди 28 травня маємо намір подавати позов. Вийде, що ми його (цей борг) визнаємо...


 

ДО ТЕМИ!

Арсеній ЯЦЕНЮК: «Ми хочемо почути відповідь від Росії... щодо повернення 2,2 мільярда кубів газу, які вона вкрала через «Чорноморнафтогаз»

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Україна чекає, що Росія віддасть вкрадені у «Чорноморнафтогазу» 2,2 мільярда кубів газу, і готується до Арбітражного суду з «Газпромом».  Про це на засіданні уряду розповів прем’єр Арсеній Яценюк. Він нагадав, що «29-го спливає термін доарбітражного врегулювання між НАК «Нафтогаз» та російським «Газпромом». «Якщо до 29 числа між «Нафтогазом» і «Газпромом» не буде підписано відповідної угоди, яка б відповідала тій передарбітражній вимозі, яку Україна відправила майже місяць тому, то це означає, що ми зустрінемося з «Газпромом» у суді», — наголосив Яценюк. Він заявив, що Україна готова «заплатити за придбаний газ, тільки ж треба підписати документи, щоб заплатити».

«Ми хочемо почути відповідь від Росії, в тому числі і в питанні повернення Україні 2,2 мільярда кубів газу, які Росія вкрала через «Чорноморнафтогаз». А це не мало не багато, в цінах «Газпрому», мільярд доларів США», — акцентував Яценюк.

«Я вже не кажу про ті сотні мільярдів доларів, які Росія вкрала в українців через анексію Криму», — додав він.

Яценюк вважає, що це буде справедливо, «бо в Росії однобока справедливість».

Він ще раз наголосив, що не бачить можливості двосторонніх перемовин з Росією.

«У сучасних умовах двосторонні перемовини з Росією, без залучення США та ЄС, бачаться неможливими. З ними тільки сядеш за стіл на двох — обов’язково обдурять і скажуть, що так і було», — заявив Яценюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати