Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НБУ ввів санкції щодо рубля

Експерти: Рішення радше політичне, а не економічне, і приймалось поспіхом
06 листопада, 12:24
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Відучора Національний банк України (НБУ) заборонив кредитно-депозитні операції в російських рублях на материковій території України. Про це йдеться в постанові N699 від 3 листопада, опублікованій на сайті регулятора.

«Заборонити проведення на материковій території України таких операцій в російських рублях: залучення вкладів (депозитів) за договорами банківського вкладу (депозиту), в тому числі збільшення суми вкладу (депозиту), які були розміщені до набрання чинності закону («Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»), а також пролонгація таких договорів; надання коштів у кредит (позика), у тому числі за кредитами овердрафт, а також шляхом пролонгації строку користування кредитом (позикою) або його часткою за договором, укладеним до набрання чинності закону», — йдеться в постанові.

Крім того, регулятор заборонив переміщення через кордон з Кримом готівкових російських рублів на суму, еквівалентну понад 10 тисяч гривень. Цією постановою Нацбанк також прирівняв жителів Криму до нерезидентів і заборонив резидентам інвестувати в Криму.

Як ринок та експерти сприйняли це рішення, та яке першочергове завдання переслідував Нацбанк, приймаючи його поспіхом (ще в понеділок, 3 листопада, на нараді НБУ з топ-менеджерами банків про таку постанову ніхто не говорив, а в самій постанові не прописано купи моментів, як-от термін дії обмеження і що робити з угодами, які було укладено до 5 листопада)          — в коментарях експертів, опитаних «Днем».

КОМЕНТАРI

Вячеслав ЮТКІН, перший заступник голови правління Промінвестбанку:

— Нам не пояснили, що робити з кредитами та депозитами в рублях, які було укладено до 5 листопада.

Я був у понеділок, 3 листопада, на нараді в НБУ, і там про це й мови не було.

Звичайно, ця постанова викликає у банкірів багато запитань, і йдеться передусім про роботу з нею на практиці. Найперше — який період вона діятиме? Коли ми маємо попереджати клієнтів про припинення кредитування, про припинення дії депозитного договору? Ці питання — поза постановою. Що робити з депозитами? Закривати і видавати людям гроші?

Тому я переконаний, що ще будуть роз’яснення і уточнення цього рішення.

Звичайно, рублів небагато залишилось на рахунках, але вони все ж таки є.

Але це — удар. І удар по українським промисловцям, які здійснювали операції з країнами так званої рублевої зони.

От у нас є клієнт, який взяв кредит в рублях, тому що ставки за ним були нижчими. І він сьогодні нам ставить багато запитань, на які ми не можемо відповісти.

Олександр СУГОНЯКО, голова Асоціації українських банків:

— Насправді частка операцій в рублях не така вже й велика. З майже 1,278 трильйона гривень загальних активів банківської системи України на рубль припадає не більше    1%.

Тому, на мою думку, це все ж таки більше політичне рішення Нацбанку, ніж економічне. Не можна користуватися інструментарієм ворога, в тому числі фінансовим, з яким ведеш війну. Це — слабкість. Поступово рублі потрібно і можна виводити з обігу нашої фінансової системи. Це нескладно.

Руслан БОНДАРЕНКО, фінансовий аналітик, головний експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»:

— Це рішення НБУ більш політичне, ніж економічне. І йдеться не лише про те, що регулятор долучається до антикремлівських санкцій. Я вважаю, що НБУ намагається протидіяти використанню рублів у зоні окупації для «незрозумілих» цілей, як-то закупівля зброї у Росії.

Поки вони оформили це в такому вигляді, досить неоковирному. Думаю, згодом якось нормалізують своє рішення у більш зрозумілому для банків документі. Просто так адміністративними методами відсікти це питання не можна.

Найбільший дискомфорт від цієї постанови, звичайно, відчують банки з російським капіталом, які працюють на території України. У їх портфелях            — найбільше рублів. Але не лише вони. Практично всі банки, які працюють в Україні, працюють з рублем. Звичайно, частка цих операцій невисока. Але вона є.

Хоча слід зауважити, що можливості кредитувати у рублях просто так банкам не надають. Для цього мають бути окремі ліцензії НБУ та окремі рішення уряду, які ґрунтуються на міждержавних угодах. Але загальної статистики щодо операцій з рублем немає. Вона, можливо, є на рівні банків. Але її точно ніхто зумисне не зводив для оприлюднення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати