Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небезпечний «спадок»

На Павлоградському хімічному заводі утилізували першу тисячу тонн ракетного палива, що залишилося від СРСР
19 грудня, 13:49

За останні півтора року на Павлоградському хімічному заводі (ПХЗ) утилізували майже одну тисячу тонн твердого ракетного палива, що дісталося Україні «у спадок» від радянського ядерного арсеналу і ВПК. «Програма утилізації ракетного палива успішно триває», — повідомив на прес-конференції в Дніпропетровську гендиректор ПХЗ Леонід Шиман. Він нагадав, що 2011 року було відкрито один з головних об’єктів — промислову установку, на якій здійснюється гідророзмив твердого ракетного палива, після чого воно надходить на переробку для виробництва промислової вибухівки.

Завдяки підтримці Президента України і обласної влади, зацікавленої у швидкій ліквідації вибухонебезпечного палива, фінансування програми з утилізації залишалося досить стабільним. 2012 року з держбюджету було виділено 229 мільйона гривень. Це дало змогу утилізувати всі треті рівні ракет СС-24, які були найнебезпечнішими з погляду подальшого зберігання і поводження з ними. Нині триває утилізація найстаріших других рівнів.

«Загалом поточний рік закінчуємо досить успішно, вийшли на рівень локризових доходів і темпів зростання виробництва. Порівняно з 2011 роком 2012-го темп зростання доходів на ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод» становив близько 40%. Це дало нам змогу підвищити середню зарплату на 46%. 2013 року утилізацію буде продовжено, — сказав Шиман. — Для цього виділено бюджетні кошти у розмірі 264 мільйонів гривень, достатні для того, щоб продовжувати утилізацію найбільш проблемних рівнів і будівництво запланованих об’єктів».

Загалом на Павлоградському хімзаводі після розпаду СРСР, зняття ракет з бойового чергування і їх розрізання зберігалося понад 5 тисяч тонн твердого ракетного палива. Тепер, на грудень 2012 року, залишилося близько 4 тисяч тонн, а з 163 ракетних рівнів — поки що лежать у сховищі 64. Програма ліквідації ТРП здебільшого фінансується з держбюджету України, частково кошти на безпечне зберігання вибухонебезпечного і токсичного палива надходять від США, які відновили співпрацю за президентства Барака Обами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати