Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший зі «ста кроків уряду» – несміливий

Або Як нардепи не підтримали ідею Кабміну повернути місцевому самоврядуванню «магдебурзьке право»
14 серпня, 11:45
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Учорашнє засідання Кабінету міністрів України пройшло без сенсацій. На жаль. Глава уряду Арсеній Яценюк ніяк не прокоментував провалений учора у Верховній Раді розгляд урядового законопроекту про бюджетну децентралізацію, який мав би стати перший серйозним кроком КМУ до обіцяних реформ. Більше того, не відомо коли ВРУ повернеться до розгляду цього питання, і чи повернеться взагалі найближчим часом.

Нагадаємо, на засіданні уряду 19 березня 2014 року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк представив план дій «100 днів, 100 кроків уряду», що містив в собі перелік заходів, вжиття яких повинно було б зупинити економічний колапс та закласти перші цеглини реформування національної економіки на шляху до європейського співтовариства. План дій передбачав реалізацію стратегії децентралізації влади та впровадження в життя реформи місцевого самоврядування, за допомогою розроблення та прийняття вже в квітні змін до Бюджетного та Податкового Кодексів, щодо запровадження нового принципу розподілу доходів бюджету між центром та регіонами.

Однак, лише на минулому засіданні уряд наважився зробити перший крок до реалізації свого плану. І 8 серпня у Верховній Раді України було зареєстровано проект закону № 4435а проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо бюджетної децентралізаці. Судячи з документів до законопроекту, його підготовкою займався перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський (поки Міністр Олександр Шлапак у відпустці). Майже одночасно урядом була опублікована Концепція реформування податкової системи України.

Як вже писав «День», експерти та представники місцевого самоврядування досить схвально відгукнулися на запропоновані урядом зміни («Магдебург-2» «День» від 8 серпня 2014 року). І прогнозували, що якщо ВРУ буде «дієздатною», то обов’язково проголосує урядову реформу в першому читанні. Але сталося зовсім інакше...народні депутати не просто не пітримали уряд у спробі децентралізації бюджетних коштів, а взагалі провалили включення до порядку денного роботи Верховної Ради України урядовий законопроект №4435а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетної децентралізації). За відповідне рішення проголосували лише 162 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Цікаво розглянути пофракційно як голосувала Рада. Найкраще, як не дивно, підтримала урядову спробу повернути українським містам та містечка «Магдебурзьке право» фракція партії «УДАР» — 34 «за», один — не голосував та шість — відсутні. Нагадаємо, саме поведінкою цієї депутатської фракції зовсім нещодавно був незадоволений прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, звинувачуюси нардепів в тому, що вийшовши з коаліції, вони провалюють проведення реформ в країні.

Як «реформатори» проявили себе депутатські групи. «Суверенна Україна» — 27 «за» включення урядового проекту бюджетної децентралізації на розгляд ВРУ, не голосували — троє депутатів, четверо були відсутні та один (Олександр Доній, вибраний по одномандатному округу у місті Коломия Івано-Франківської області) «утримався». Ще одна депутатська група «За мир і стабільність» — 20 «за», двоє не голосували і 14 — відсутні.

А от далі починається найцікавіше. Фракція всеукраїнського об’єднання «Свобода» вирішила практично одноголосно «утриматися» від розгляду, практично першої, серйозної реформи уряду. Виключеннями лише є голова Львівської обласної державної адміністрації Ірина Сех, яка була відсутня на засіданні, і голова фракції Олег Тягнибок, який взагалі не голосував, хоча був у залі.

Фракція Партії Регіонів взагалі не хотіла приступати до питання бюджетної децентралізації. 5 депутатів, а це — Сергій Матвієнков, обраний до парламенту по 57-му одномандатному виборчому окургу, який об’єднує Ільїчівський та Орджонікідзівський райони Маріуполя, Андрій Пономарьов, був обраний Народним депутатом України по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 61 Донецької області, Євген Морозенко, обраний до ВРУ по 28-у виборчому округу — місто Дніпрометровськ та «спис очники» Олександр Долженков та Юрій Воропаєв, голосували «проти».

З позафракційних «за» те, щоб дати регіонам більше самостійності — 26 депутатів з 64 зареєстрованих в залі.

А от фракція партії ВО «Батьківщина», яка, власне, позиціонує себе як опора уряду Арсенія Яценюка в парламенті змогла назбирати лише 53 голоси на те, щоб включити кабмінівський закопроект до розгляду. 19 депутатів не голосували взагалі, а 12 — були відсутні. Ще двоє — утрималися. Серед тих, хто «утримався», як не дивно, голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Одарченко. Власне до ноього, «День» і звернувся за коментарем, чим так не вгодив КМУ депутатам з реформою місцевого самоврядування та бюджетної системи. Відповідь була ще більш неочікуваною. Виявляється, що за пана Одарченка, «хтось ту кнопку натиснув». Сам він обома руками «за» урядову реформу. І навіть відповідний звіт про це від Херсонської обласної державної адміністрації готували для Кабміну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати