Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Платежі не відміняються, а... укрупнюються

Бізнес називає обіцяне урядом скорочення кількості податків та зборів швидше номінальним, ніж реальним
04 вересня, 09:11

Європейська Бізнес Асоціація відрефлексувала на запропоновану урядом Концепцію реформування податкової системи України, а також проекти змін до Податкового кодексу.

«Податкова реформа — це важлива складова функціонування економіки, особливо в нинішній кризовий для країни та економіки час. Бізнес із розумінням ставиться до умов, в яких зараз працює уряд України, і він готовий адаптуватися до нових реалій ринку за умови, якщо побачить конкретні реальні, практичні дії уряду, підкріплені політичною волею. Часу для гучних заяв та риторики вже немає, бізнесу потрібні дії», — йдеться у прес-релізі ЄБА.

Бізнес, за словами спеціалістів ЄБА, в контексті запропонованої податкової реформи турбує низка запитань. Як показує практика, податкові реформи, що відбуваються із додержанням принципу стабільності, є більш ефективними та обгрунтованими як для бізнес-спільноти, так і для бюджету загалом. Отже, бізнес все ж таки наполягає на тому, що запропоновані зміни повинні співпадати з початком нового бюджетного року, як це передбачено чинним Податковим кодексом України.

Натомість Асоціація звертає увагу чиновників на те, що більшість компаній-членів вважає скорочення кількості податків та зборів, передбачене Концепцією та Законопроектом, швидше номінальним, ніж реальним: більшість податків і зборів не відміняються, а просто трансформуються в інші види шляхом укрупнення платежів. На наш погляд, таке скорочення не призведе до зменшення податкового навантаження, а навпаки може збільшити адміністративні витрати платників податків.

З огляду на це бізнес-спільнота занепокоєна тим, що реформування податкової системи матиме по суті кількісний, а не якісний характер. Саме тому представники Асоціації наполягають на зваженому підході до імплементації реформ і готові аргументувати свою позицію.

Принциповими є і залишаються позиції Асоціації щодо, по-перше, реформування системи єдиного соціального внеску, що буде найбільш ефективним за умови одночасного реформування пенсійної системи України. Зміни в Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) не повинні «гальмуватись» за рахунок пошуку так званих «компенсаторів», а мають проводитись за рахунок  скорочення відповідних видатків, наприклад, шляхом одночасного реформування пенсійної системи України.

По-друге, бізнес-спільнота виступає проти введення нової прогресивної шкали оподаткування, адже власне всі запропоновані моделі реформування ПДФО зводяться до того, що чим більша заробітна плата — тим більша ставка. Компанії-члени Асоціації переконані в тому, що дотримуватись податкового законодавства за таких умов будуть тільки законослухняні платники податків, і таке нововведення не стимулюватиме тих, хто працював «в тіні», перейти в площину легального бізнесу, а, відповідно, — очікуваного ефекту детінізації не відбудеться. На думку бізнесу, варто розглянути можливість повернення до ставки ПДФО 13% та ідеї запровадження загального декларування доходів громадян.

Також бізнес цікавить цілий комплекс податків, а саме — податок на прибуток; податок на додану вартість; акцизний податок; боротьба з незаконним ввезенням і збутом товарів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати