Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що насправді сигналізує інвестору економічний стан Росії

Експерт: «Коли цінний папір переходить у «сміттєву» категорію, він автоматично продається із портфеля закордонного власника»
28 січня, 12:08
ФОТО РЕЙТЕР

Міжнародні рейтингові агентства прогнозують погіршення економічної ситуації в Росії. На початку тижня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s заявило про намір знизити рейтинг Росії до рівня нижче інвестиційного — «ВВ+» з прогнозом зміни кредитного рейтингу до «негативного».

Причиною цього в S&P називають послаблення гнучкості монетарної політики РФ. При цьому агентство повідомило про 50% вірогідності пониження рейтингу впродовж найближчих 90 днів. До цього довгострокові і короткострокові суверенні рейтинги в іноземній валюті знаходилися на відмітці в «BBB-/A-3», в національній валюті — на рівні «BBB/A-2».

Як зазначає Reuters, зниження рейтингу з «ВВВ-» до «ВВ +» означає, що вперше за більш ніж десять років російський суверенний борг виявився поза межами інвестиційної привабливості.

Нагадаємо, що два тижні тому міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Росії з BBB до BBB — з негативним прогнозом.

Віталій ШАПРАН, головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-рейтинг»:

— Гадаю, що коли ситуація в Росії найближчим часом не зміниться, то S&P таки переведе Росію в «сміттєву» категорію. І закордонний бізнес приділяє значну увагу таким рейтингам. Згідно із американськими законами та законами деяких країн Європи, в такому разі пенсійні фонди, інвестори, які не мають статусу кваліфікованого, консервативні фонди, які купують в папери з невеликою дохідністю, не мають права вкладати гроші в таку економіку. Коли цінний папір переходить в «сміттєву» категорію, він автоматично продається із портфеля власника.

Через те, що власники паперів російського керівництва та компаній, захочуть їх терміново продати, вартість цих активів значно знизиться.

Втім, складно говорити про те, на скільки це буде складним ударом для економіки Росії, — важко. Бо для цього потрібно точно знати, який обсяг інвесторів вкладав свої гроші в цінні папери. В будь-якому випадку, якщо це не призведе до паніки на ринку, то все одно Росії стане все важче і важче позичати гроші.

На жаль, це вплине і на Україну. Адже від 20% до 30% нашого експорту — орієнтований на Росію. Тобто, якщо у них все буде погано, то буде зменшуватися споживчий попит і українські підприємства будуть все менше туди експортувати. І це вже вдарить по нашому ВВП. Звичайно, вплив не буде таким, як в 1998 році, адже ми стали менше залежними від Росії з того часу.

Втім, ми нічого в цій ситуації не можемо зробити. І тому нам залишається лише спостерігати і готуватися до того, що через ситуацію в Росії падіння ВВП України в 2015 році більшим, ніж прогнозували раніше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати