Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про скелети в «шафі»

Transparency International Ukraine придивилися до претендентів на посаду директора НАБУ
25 лютого, 12:13
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

У понеділок конкурсна комісія з обрання трьох претендентів на посаду директора Антикорупційного бюро почала особисті співбесіди з першими 17 кандидатами. Одночасно свої дослідження придатності претендентів до такої відповідальної роботи активізувала і громадськість. При цьому відома організація Transparency International Ukraine виявила у деяких кандидатів «скелети в шафі». «Якщо вже на рівні декларацій кандидатів виникають питання про сумнівне минуле претендентів, то яким буде директор структури, яка повинна рішуче боротися з корупцією в країні?» — запитує голова правління TIU Андрій Марусов і називає п’ятірку  претендентів з сумнівним минулим, про яке є свідчення у відкритих джерелах. До того ж їх майнові декларації теж не викликали у активістів особливої довіри.

•  Це головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Під час революції гідності він працював заступником керівника Головного контрольного управління Адміністрації Президента. Але проти нього говорить не лише це. У декларації прокурора вказано, що його заробіток більше ніж у 130 разів менше, ніж у його дружини (264,4 тисячі гривень проти 34,7 мільйона). Як зазначає Марусов, це дуже нагадує звичайну для чиновників практику переведення прибутків на членів сімей.

Помічник народного депутата В.Кличка Кирило Куликов відомий як керівник Бюро Інтерполу в Україні.  2007-2012 рр. він був обраний народним депутатом від партії «Наша Україна — Народна самооборона», але серед інших перебіжчиків заслужив на прізвисько «тушка» за те, що напередодні арешту Юрія Луценка покинув опозицію і вступив до проурядової фракції  «Єдиний центр». Марусов нагадує, що Куликов лобіював корупційну схему щодо оцінки майна, голосував за обрання Віктора Пшонки Генеральним прокурором.

•  Кандидат в керівники Антикорупційного бюро Юрій Трегубов — син помічниці Юлії Тимошенко Ольги Трегубової — зробив кар’єру прокурора в Дніпропетровську. Ставши народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко (2007-2012 роки) він дуже любив літати за державний рахунок. У першому кварталі 2011 року використав на це 38,8 тисячі гривень за лімітом в 6,7 тисячі. З грудня 2012 року Трегубов «тимчасовий» безробітний.  Невже живе на допомогу?

Адвокат Юрій Сухов вирішив, як кажуть,  вдруге увійти до тієї ж самої ріки. Свого часу він був податковим міліціонером, працював в Держкомнацрелігій і Рахунковій палаті. А  в 2009–2010 рр. його призначили урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Але, схоже, для цієї роботи він не дуже підходить.  2009 року «Українська правда» писала про його сумнівні зв’язки з одеськими ділками-контрабандистами.  2014 року, згідно з декларацією, екс-чиновник заробив лише 5734 гривні, тоді як його дружина — більше 111 тисяч.

•  Випускник Вищої школи КДБ Василь Вовк зараз є начальником Головного слідчого управління СБУ. З 1988 року працював на керівних посадах в митній службі і СБУ. Марусов не виключає, що Вовк професіонал з великим досвідом роботи в органах. Але припускає, що за 30 років йому щонайменше доводилося вдаватися до сумнівних «компромісів».

За кількістю авто у списку претендентів на посаду голови Антикорупційного бюро перше місце посідає керівник департаменту Мінагрополітики Ігор Чудовський з дружиною. Вони мають п’ять машин, з яких два Лексуса і один Сітроєн. «Москвич» і ВАЗ в їх автопарку, мабуть, утримується як спогад про радянське минуле.

•  Зате претендент Геннадій Васюков, напевно, ходить пішки. Усі чотири машини, що є в його родині, належать дружині. Але які це авто! Два Мерседеси, Лексус, Тойота. А ось у Віктора Кравцова всього три машини: Тойота Прадо, Хаммер і Лендровер. Бідняк, а хоче очолити таку солідну установу... І що особливо цікаво: жоден з власників транспортних засобів, за словами Марусова, не вказав у декларації,  скільки йому коштує їх утримання.

•  У Transparency International також зазначають, що більшість претендентів, заповнюючи декларації, навмисно або помилково продемонстрували, що вони не зовсім у згоді з арифметикою. Цифри у них дуже часто, як кажуть бухгалтери, не танцюють, декларації заповнені з помилками. Чи зможуть такі люди викривати корупціонерів, в яких все на папері зазвичай «шито й крито»?

Марусов обіцяє довести до відома комісії всі виявлені Transparency International корупційні ризики. «І якщо комісія приєднає до них ще і питання від інших громадських організацій і поцікавиться у кандидатів походженням грошей, що належать їх дружинам-мільйонерам, дізнається, як їм вдається жити на вулиці, оскільки не мають жодного житла, вивчить їх можливу причетність до корупційних схем, то —  не без сумніву, — говорить Марусов, — ми будемо свідками дійсно прозорого процесу».

•  Скепсис експерта не сприймається як надуманий. За його словами, ані держслужбовці високого рангу, ані владні інституції взагалі поки що не готові до того, щоб чесно звітувати перед народом. Про це, зокрема, засвідчили результати медіа-кампанії «Чорна п’ятниця прийшла по декларації». Під час цієї кампанії головні державні чиновники (Президент, Прем’єр-міністр, Генеральний прокурор, глава Нацбанку, секретар РНБО, судді і міністри) отримали інформаційні запити з проханням надати відомості про майнові декларації за 2014 рік. «Героїв не знайшлося, — зазначає Марусов, — декларацій активістам не надав ніхто, адже закон відводить для цього час до 1 квітня».  Але якщо 12 органів влади дали хоч якусь відповідь на цей інформаційний запит, то інші 13 прямо порушили норму закону і проігнорували звернення громадян. Жодної відповіді не дали РНБО, Вищий адміністративний суд, Генпрокуратура, Нацбанк і дев’ять міністерств.

•  Навіщо Transparency International вимагає від чиновників дострокового оприлюднення декларацій? «Ми діємо відразу на два фронти, — пояснює керівник департаменту комунікацій цієї організації Ольга Тимченко, — тиснемо на владу, щоб у неї сформувався «рефлекс звітності» перед суспільством, і мотивуємо людей  використовувати декларації чиновників для виявлення корупційних ризиків».

•  «Неофіційні» борці з корупцією анонсували початок другого раунду моніторингової кампанії з перевірки декларацій. Під час цього заходу («Декларації без декорацій») буде перевірено п’ять компонентів стилю життя чиновників: офіційні прибутки, хобі, відпустки і подорожі, документи про освіту їх самих і членів їх сімей, рухоме і нерухоме майно. Усі ці дані побачать світ на сайті www.anticorruption.in.ua не пізніше травня 2015 року, запевняють активісти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати