Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про три причини візиту

Директор департаменту з питань європейської політики МЗС Японії — японських бізнесменів дуже цікавить потужний потенціал, який має Україна
28 серпня, 11:34
МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ЯПОНІЇ ФУМІО КІШІДА ПІД ЧАС ВІДВІДИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ АЕС / ФОТО РЕЙТЕР

Днями в Україні вперше за останні сім років з візитом побував міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда, який відвідав Чорнобильську АЕС і познайомився із зоною відчуження. Як повідомив журналістам на прес-брифінгу за чаєм Директор департаменту з питань європейської політики МЗС Японії Кейічі ХАРА, пан Кішіда подякував українській стороні за допомогу після Великого східно-японського землетрусу. Японський міністр також сказав, що йому дуже приємно відзначити, що співпраця України та Японії в рамках підписної угоди про після аварійну співпрацю набуває конкретних рис.

За словами Хари, Кішіда наголосив, що у цьому контексті досить символічним є проект спостереження з космосу за прилеглими територіями до Чорнобильської АЕС та «Фукусіми-1», що його реалізують Токійський університет та Національне космічне агентство України. Як пояснив Хара, в рамках цього проекту Токійський університет виготовить вісім мікросупутників, які почне з наступного року виводити в космос НКАУ своїми ракетоносіями. Під час переговорів на Михайлівській сторони погодилися надати цьому проекту урядову підтримку, щоб його успішно реалізувати.

Зі свого блоку міністр Леонід Кожара підтвердив готовність української сторони надавати необхідну експертну та технічну підтримку Японії в подоланні наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1» у березні 2011 р.

До речі, до Києва пан Кішіда прибув з Угорщини. Директор департаменту з питань європейської політики МЗС Японії досить детально пояснив журналістам, що існувало три причини, чому цей візит відбувся.

По-перше, мета полягала в посиленні відносин з Україною, яка є стратегічно важливою країною, займаючи геополітичне положення між Росією та ЄС. Тому для Японії дуже важливо, щоб в Україні продовжувалися процеси приватизації, розвиток і зміцнення ринкової економіки.

По-друге, здійснюючи цей візит, Токіо керувався бажанням активізувати співпрацю з Україною в контексті аварії на ЧАЕС. За словами пана Хара, міністр Кішіда відвідавши ЧАЕС, на власні очі побачив тепер — через 20 років після аварії Україна досі бореться з наслідками цієї катастрофи, і це щоденна робота. Україна поставилася до аварії на «Фукусімі-1», неначе ця аварія сталася в Україні, і надавала допомогу, ділилася досвідом. І цю співпрацю, яка мала місце після аварії в Японії, ми хотіли б розвивати далі.

По-третє, японських бізнесменів дуже цікавить потужний потенціал, який має Україна. Але ухвалюючи рішення щодо інвестування в Україну, японські компанії зважатимуть на такі чинники як стабільність і сприятливі інвестиційні умови.

Як повідомив пан Хара, на Михайлівській відбулося Третє засідання українсько-японського комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ, на якому Фуміо Кішіда зі своїм колегою Леонідом Кошарою обговорювали питання співпраці між країнами в галузі післяаварійного реагування, розвиток економічних відносин та перспективи науково-технічної співпраці.

Щодо економічної співпраці, — продовжив Хара, — Кішіда зазначив, що Японія надзвичайно бажає подальше зміцнювати економічну співпрацю з Україною, яка має найбільше населення у Східній Європі і багаті ресурси. Японські підприємці дуже уважно дивляться на економічний потенціал України. Під час переговорів сторони домовилися, що в жовтні до Києва приїде японська асоціація з економічної співпраці, щоб узяти участь у 5-му засіданні спільної японо-україської економічної ради. Ми вважаємо, що це засідання додасть рушійної сили для подальшого розвитку економічних відносин. Основним ключем для того, щоб японські бізнесмени ухвалювали рішення про інвестиції в Україну є наявність стабільної політичної ситуації та сприятливий бізнес-клімат. Для цього, як підкреслив Кішіда, необхідно, щоб український уряд просував процеси приватизації та переходу до ринкової економіки. Нині між Україною та Японією відбуваються переговори щодо Угоди про лібералізацію, сприяння та захист інвестицій, яка є важливою, щоб японський бізнес наважився на інвестиції і був спокійним за це.

Щодо науково-технічної співпраці, до кінця року планується проведення 3-го засідання ради з науково-технічної співпраці. В Японії добре відомо про високий рівень науки і техніки в Україні. Зважаючи на те, що в Японії також сильною є науково-технічна галузь, то для обох країн існують великі перспективи співпраці у цій галузі. І Японія хотіла б розширювати співпрацю у цій галузі, сказав Директор департаменту з питань європейської політики МЗС Японії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати