Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Програма «обіцянок»

Всеукраїнський з’їзд шахтарів забракував урядовий план із розвитку галузі
21 квітня, 18:12
УЧОРА ДО ШАХТАРІВ ТАК І НЕ ДОЇХАЛИ ПРЕЗИДЕНТ ТА ПРЕМ’ЄР, ТОЖ СЬОГОДНІ УЧАСНИКИ З’ЇЗДУ ПООБІЦЯЛИ ВЛАШТУВАТИ МІТИНГ ПІД АДМІНІСТРАЦІЄЮ ПРЕЗИДЕНТА, А ПОТІМ — ПІД КАБМІНОМ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора в Києві відбувся Третій з’їзд гірників України. На нього запросили Президента, прем’єра, але до шахтарів доїхав лише міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Він презентував оновлену програму з розвитку галузі, на яку в уряді просять близько 800 мільйонів гривень.

«Ми підготували програму, в п’ятницю я презентував її перед Кабміном... У цій програмі ми розбили всі кошти, які нам потрібні: на добудову шахти «Нововолинська №10» попросили додаткові кошти... Також додатково просимо близько 800 мільйонів гривень на модернізацію обладнання та підготовку нових лав (на інших держшахтах. — Авт.)», — пояснив міністр. Демчишин уточнив, що запуск названої шахти дозволить працевлаштувати людей з інших вугільних підприємств регіону, робота яких є збитковою. Модернізація шахт і закладка нових лав дозволить збільшити видобуток на держпідприємствах з 6 до 10 мільйонів тонн, тим самим знизивши собівартість вугілля до 1,2 тисячі гривень за тонну. Нагадаємо, що, за інформацією Міненерговугілля, держава контролює 35 державних шахт (із 95-ти), на яких працюють близько 52 тисячі осіб.

•  Втім, до ентузіазму галузевого міністра дуже скептично ставляться шахтарі. «Ми не бачили цієї програми і не підтримаємо її. Вона має розроблятися за участю галузевої та міжгалузевої науки, губернаторів, мерів шахтарських міст, КМУ, Мінфіну, Мінекономіки та передбачати розвиток галузі, відображати фінансові ресурси, відповідальних осіб і терміни виконання. Якщо ніхто нічого не бачив, то надурити шахтарів вкотре не вдасться», — говорить  у коментарі «Дню» голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. За його словами, уряд  імітує діалог із  шахтарями, а не йде на реальний компроміс.

•  Волинець також нагадав, що 28 січня цього року працівники галузі вже пікетували Міненерговугілля, після чого зустрілися з прем’єром, який доручив Демчишину напрацювати заходи зі стабілізації в галузі. «Міністр навіть не спромігся  зібрати комісію, як передбачалося, за участю міністра фінансів,  економіки, регіонбуду та соцполітики. І нічого не напрацювали. Вдруге ми пікетували Кабмін 22 березня. Тоді міністр взагалі не прийшов, а брифінг провів його перший зам. Були чергові обіцянки, а заборгованість з зарплати лише виросла. От і зараз владі треба щось пообіцяти...» — емоційно резюмує Волинець. Він нагадав, що наразі сума зарплатного боргу держави перед галуззю — майже 800 мільйонів гривень, з яких  300 вчора пообіцяли віддати.

Чи буде Кабмін розвивати вугільну галузь? Шахтарі не вірять в позитивну відповідь. Адже на цей рік в бюджет уряд не заклав жодної копійки на розвиток, каже голова Незалежної профспілки гірників України. Натомість 1,2 мільярда гривень направили на закриття шахт!

•  Зараз вуглярам з’їзду знову дали обіцянку, каже Волинець, відмовитися від закупівлі російського вугілля та електроенергії. Напередодні її озвучив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелик. «Ми в балансі (розроблюваний відомством проект прогнозованого балансу електроенергії на 2015 рік) ставимо за залишковим принципом імпорт, тобто поставлено нуль практично за всіма місяцями. Ми сподіваємося, що імпорт електроенергії та вугілля здійснювати не будемо», — пояснив він. Втім, одразу додав чиновник, якщо буде форс-мажорна ситуація, то імпорт електроенергії все ж здійснюватиметься. Заступник міністра зазначив, що з квітня Україна практично повністю припинила імпорт електроенергії з Росії. Водночас він додав, що мізерні обсяги поставок російської електроенергії таки продовжаться, щоб зберегти укладений з ВАТ «Інтер РАО» контракт. «Якщо ми робимо нуль, тоді імпортного контракту немає. Ми, грубо кажучи, п’ять мільйонів кВт-годин залишаємо на місяць, це все одно, що нуль, інакше втратимо контракт», — уточнив заступник голови Міненерговугілля. Нагадаємо, що в проекті прогнозного балансу на 2015 рік зазначається, що для потреб теплових електростанцій необхідно 28 мільйонів тонн вугілля.

•  Загалом схвально, але з насторогою ставляться до таких планів і в одній з найбільших приватних вугледобувних компаній України. «В цілому позитивно. Але представники Міненерговугілля не називають конкретних термінів, коли зупиниться імпорт електроенергії з Росії. Крім того, залишається достатньо багато питань щодо доцільності імпорту електроенергії у попередні місяці, особливо у ті періоди, коли заради збільшення імпорту зупиняли блоки ТЕС на газових марках вугілля. На жаль, на імпортну російську електроенергію 2015 року Україна витратила близько одного мільярда гривень у той час, як борги перед українськими шахтарями ще досі не погашено. Крім того, за російське вугілля Україна сплачувала близько 70 доларів за тонну (1 600 гривень за тонну), у той час як українським виробникам вугілля — лише 1 100 гривень за тонну. Ці допущені помилки заднім числом вже неможливо виправити», —  оцінили   ініціативу Міненерговугілля у прес-службі ДТЕК. В компанії вважають, що  Україна має достатньо власних запасів вугілля  і проблема полягає лише в тому, що міністерство «штучно створює преференції закордонним постачальникам». «Росія від ДП «Укрінтеренерго» отримує 100% передоплату за електроенергію, вітчизняні виробники електроенергії — тільки 80,4% грошей від поставленої електрики за перший квартал 2015 року, недоотримавши 6 мільярдів гривень», — пояснили в компанії.

•  Тож чи дотримається держава свого слова? «Цю обіцянку починають повторювати зараз, аби на один  день заспокоїти шахтарів. Але дурнів немає. Ми не віримо в те, що зупинять закупівлю вугілля. Хоча нас дивує, чому купують за кордоном втричі дорожче, ніж коштує українське вугілля. Це одна з причин зупинок українських шахт і ТЕЦів», — каже Михайло Волинець. За його словами, на підконтрольних владі шахтах накопичилося 300 тисяч тонн вугілля, а на окупованих — до трьох мільйонів тонн. Наразі на складах теплових електростанцій менше, ніж 700 тисяч вугілля, а рівно рік тому було чотири мільйони, та з копанок — ще 7 мільйонів тонн. Такий розрив означає, що в люту зиму ризикуємо увійти без електрики, вугілля... Критичний мінімум запасів вугілля мав би бути 1,7 мільйона тонн на складах, підсумовує він.

•  Відмовитися від російського вугілля треба було вже давно, говорить «Дню» президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар. «Фінансувати  агресора — це прямий шлях продовження війни», — вважає він. Втім, перш ніж робити такі заяви, Демчишин мав би отримати чітку директиву від уряду, а КМУ — від Ради національної безпеки та оборони щодо того, чи знадобиться імпорт вугілля та електроенергії країні найближчим часом. «Україна має розробити план імпорту вугілля та електроенергії, в крайньому випадку на базі рішення РНБО. Без нього, звісно, можна сподіватися на збереження статус-кво у військових діях і покривати дефіцит вугілля за рахунок газовидобутку на підконтрольних українській владі територіях. Все гарно виглядає доти, доки лінія  фронту більш-менш стабільна. Але ми маємо враховувати різні варіанти розвитку подій.  На початку минулого літа ніхто не мислив категоріями, що нам знадобиться імпорт вугілля. Сьогодні влада вже не контролює шахти, де виробляють антрацитові марки вугілля. Це серйозно. І тільки після цього почали перейматися запасами імпортного вугілля. Звідки закуповувати? Попри всі спроби дискредитації 2014 року поставок з ПАРу, перші партії  вугілля надійшли в Україну. Тому цей напрямок слід розвивати», — вважає Гончар. Крім того, світовий ринок вугілля представлено ще й постачальниками з Австралії, Індонезії, Венесуели.

«Світовий ринок в цілому перенасичений вугіллям та цілком в змозі задовольнити потреби України. Проте нинішні тарифи для ТЕС наразі не покривають можливостей для закупівлі імпортного вугілля», — додають в ДТЕК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати